BbankG0031446-670x369

Ur historieböckerna

Det hela började 1940. Ett gäng grabbar i 14-15 års ålder som spelade fotboll runt Kvillebäcken på Hisingen bestämde sig för att bilda en riktig klubb och spela seriespel. Under en tid hade man spelat under namnet BK Kick men när namnet skulle registreras hos Göteborgs Fotbollsförbund fick man avslag då namnet redan var upptaget. Klubben döptes då till Bollklubben Häcken efter den stora häck som kantade den obebyggda tomt som utgjorde träningsplanen. Föreningens stiftelsedatum blev den 2 augusti 1940.

Dessa unga pojkar lade grunden för en enastående framgångssaga i den moderna svenska fotbollshistorien. Efter fem seriesegrar på rad var laget uppe i division IV och redan 1953 var man mycket nära att spela upp klubben i allsvenskan!

De klubbar som BK Häcken idag konkurrerar med hade nästan alla redan 30-40 år på nacken när Hisingskillarna startade sin klubb. BK Häcken har därmed alltid slagits ur underläge och utmanat det svenska fotbollsetablissemanget. Med facit i hand kan vi dock idag konstatera att BK Häcken är den i särklass mest framgångsrika fotbollsklubben bildad efter 1920!

Förutom de rent sportsliga satsningarna var BK Häcken tidigt ute med satsningar på affärsverksamhet och evenemang som kunde stödja fotbollsverksamheten finansiellt. Detta har varit en av föreningens framgångsfaktorer och entreprenörskulturen har på många sätt satt sin prägel på föreningen.

1940-

De första åren spelades pojklagsturneringar och enskilda matcher. Från och med 1943 deltog man dock i seriespel (först bara i en juniorklass men snart även i seniorklassen) och seriesegrarna kom omedelbart. Under åren 19441947 vann man sin serie och gick därmed från Västra Seniorklass 4 upp till Seniorklass 1.

Spelarprofiler: Sven-Agne Larsson, Rolf Hed, Rolf Andersson, Conny Simonsen mfl


Övriga idrotter: Bordtennis

1950-

50-talet innebar en fortsatt klättring i seriesystemen med serieseger i division IV Västsvenska Södra 1950 och när man sedan 1951 vann division III Västra Götaland gick man ifrån att vara ett lokalt lag till en riksbekant ”kometlag” genom sin rekordartade rusning genom seriesystemen. 1953 blir ett av klubbens mest omskrivna år då man är med och utmanar om en allsvensk plats ända in till sista matchen. Dessvärre fick man se sig slagna av Kalmar FF. Trots att man senare åker ur II:an fanns det ett mycket stort intresse runt klubben och 1955 sätts ett oslagbart publikrekord i division III när man möter Oddevold inför 18 229 åskådare på Gamla Ullevi. Trots att man vinner serien det året är man snart tillbaka i division III och spelar där 50-talet ut. Trots de tuffa tiderna med en ansträngd ekonomi beslutar sig klubben för att satsa och satsa stort genom ett köp av en tomt och byggnation av ett mäktigt klubbhus på Hisingen.

Spelarprofiler: Sven-Agne Larsson, Conny Simonsen, Nils Johnsson, Leif Sjörén, Rolf Hed mfl


Övriga idrotter: Bordtennis, Bandy


Affärsutveckling: Kul i backen, en uppmärksammad och framgångsrik folkparksunderhållning på tomten till det blivande klubbhuset.

1960-

60-talet inleds med en viktig milstolpe i klubbens historia. Det med dåtidens mått mätt mäktiga klubbhusetHäckenborg invigs 1960 och fotbollssverige häpnas över vad som anses vara ett tecken på hybris från Hisingsklubben. BK Häcken spelar större delen av 60-talet som ett stabilt division III-lag men decenniet avslutas med en degradering till division IV 1967 och en period av stora ekonomiska svårigheter och interna kriser inleds.

Spelarprofiler: Bengt Larsson, Roger Fridlund, Conny Simonsen de tre bröderna Kanklev, mfl


Övriga idrottsverksamhet: Bordtennis, Bandy, Bowling


Affärsutveckling: Uthyrningsverksamhet på Häckenborg

1970-

70-talet inleds med att laget åker ur IV:an och en gammal diskussion kring en eventuell sammanslagning med lokalkonkurenten IF Warta återupptas. De allt tuffare ekonomiska kraven inom elitfotbollen hade lett till att diskussionen varit uppe ett par gånger tidigare men först nu drogs det till sin spets med en omröstning på de respektive klubbarnas medlemsmöten. Warta röstade för men BK Häckens medlemmar röstade emot förslaget. Denna händelse och den kraftsamling som det ledde till i de egna leden kan ha bidragit till klubbens andra stora epok. 1971 vann man serien i division V. Detta var den första seriesegern på 21 år men inleder en ny epok i klubbens historia och början på en ny imponerande vandring upp genom seriesystemet. 1975 vann man serien i IV:an och 1977 vann man sedan III:an, nu med huvudtränaren och den tidigare landslagslegendaren Agne Simonsen vid taktiktavlan. Sist det blev serieseger i III:an (1951) var man drektkvalificerad till II:an. Nu lottades man mot Brage, Motala och Degerfor i ett kvalspel som man dock lyckas vinna. Åren 197879 var BK Häcken mycket framgångsrika i division II och slutade på fina 3:e platser och med lokalkonkurrenterna på betryggande avstånd under sig i tabellen. 1978 innebär också den formella starten för BK Häckens damlag och en damsektion, se mer under damlagets historik.

Spelarprofiler: Kenny Andrén, Roger Fridlund, Kenneth Nylén, Roger Gustavsson, Benny Apell mfl


Övrig idrottsverksamhet: Bowling


Affärsutveckling: Egen kvartersbingohall på Hisingen, krog och kulturcentrum Pustervik tillsammans med Sällskapet Maneten Nationalteatern och Gothia Cup arrangeras för första gången 1975.

1980-

Under Agne Simonsens ledning fortsätter utmanaren från Hisingen enträget och målmedvetet arbeta sig mot allsvenskan. 1981 stämmer allting och man vinner II:an klart och får möjligheten att kvala till Allsvenskan. Klubbens största framgång hittills genom tiderna var ett faktum. Motståndarna i kvalet blir IF Elfsborg och intresset är stort när den första matchen spelas på Nya Ullevi inför klubbens gällande publikrekord 19 205 personer. Trots bra spel och många chanser förlorar Häcken matchen med 0-1 och i returen på Ryavallen klarar IF Elfsborg 1-1 och förhindrar BK Häckens intåg i finrummet.  Besvikelsen var givetvis stor men krafterna fokuseras rätt och redan nästa säsong tog man revansch på sig själv. Efter att ha slutat på andra plats i II:an 1982 fick man kvala mot IFK Norrköping och vann första matchen på Rambergsvallen med 2-0 efter mål av Peter Friberg och Kenny Andrén. I returen lyckades man hålla 1-1 och Rekordmagasinssagan blir verklighet när kvartersklubben BK Häcken tar steget upp i Allsvenskan för första gången.

Mycket förändrades i och med den allsvenska statusen. Agne Simonsson och övriga tränarstaben tackade för sig och gick till en lokalkonkurrent. Reine Almqvist, som varit med om att spela upp laget i allsvenskan tar nu över som tränare. Rambergsvallen rustas också för högsta serien genom att bygga en sittplatsläktare och nya omklädningsrum. Det första allsvenska året 1983 blir dock ett mycket tufft år och laget slutar sist i serien och är åter i division II. Att laget samma år vann Hallsvenskan var nog en klen tröst. Resten av 80-talet förblir BK Häcken i division II även om de allsvenska ambitionerna hela tiden fanns kvar.

Spelarprofiler: Kenny Andrén, Sonny Karlsson, Mats Johansson, Peter Friberg, Reine Almqvist, Ulf Carlsson, Lars,-Gunnar Lindgren, Patrick Walker, Ralf Johannesson mfl.


Övrig idrottsverksamhet: Bowling


Affärsutveckling: Egen resebyrå drivs och Göteborg Music Festival arrangeras för första gången 1988                      

1990-

90-talet inleds med en stor cupframgång när BK Häcken når finalen i Svenska cupen 1990. På nationalarenan fick man dock se sig besegrade av Djurgårdens IF med 3-0. Reine Almqvist och Stefan Lundin har tagit vid som tränare i ett delat ledarskap och i serien, som numera döpts om till division I, vinner BK Häcken den södra serien och möter GIF Sundsvall från den norra i ett kval till allsvenskan. Detta bli det tredje kvalet till allsvenskan i klubbens då 50 åriga historia. Trots vinst med 5-2 i den inledande hemmamatchen vänder GIF det hela i returen och tar den Allsvenska platsen.

1991 är det dags igen. BK Häcken når ett Allsvenskt kval via den så kallade Västra Höstettan. Kvalmotståndare blir Helsingborgs IF och efter att ha spelat 2-2 hemma och 1-1 borta får BK Häcken återigen acceptera fortsatt division I spel. 1992 lyckas man dock än en gång kvalificera sig för spel i allsvenskan, denna gång via en 4:e plats i Kvalsvenskan. Detta år har den tidigare spelarprofilen Sonny Karlsson tagit plats bredvid Reine Almqvist som tränare för laget. 1993 spelar således BK Häcken i Allsvenskan för andra gången och lyckas nu bättre än vid första tillfället 10 år tidigare. Laget slutar på en fin 6:e plats och får för första gången se fram emot ett andra Allsvenskt år utan kval eller streckdramatik. Äventyret tar dock slut igen 1994 då BK Häcken hamnar sist i serien efter ett turbulent år på ledarsidan. Det dröjde nu fram till 1997 innan man fick till det igen och efter en riktigt stark höstsäsong knep man andraplatsen i division I och mötte Västerås SK i ett Allsvenskt kval. Efter 1-1 hemma på Rambergsvallen gick man segrande ur matchen på bortaplan och kvalificerade sig för Allsvenskan för tredje gången och för andra gången på 90-talet. Än en gång blev dock äventyret kort efter att 1998 hamnat näst sist i Allsvenskan. Klubbens hitintills mest framgångsrika decennium avslutas dock med ännu en framgång efter att man 1999 vinner division I efter ett avslutande minutdrama på Strandvallen där man via 2-3 mot Mjällby AIF direktkvalificerar sig för allsvenskt spel. 1999 är också året när den unge supertalangen Kim Kjällström gör sina första A-lagsmatch.

Spelarprofiler: Jozo Matovac, Mikael Källström, Anders Kiel, , Gunnar Gislasson, Arnor Gudjohnsen, Ulf Holsten, Joakim Söndergaard, Johan Lind, Jonas Henriksson, Kim Källström, Njogu Demba-Nyrén, Joakim Olsson,

Affärsutveckling: Gothia Innebandy Cup arrangeras för första gången år 1994.


Övrig idrottsverksamhet: Bowling

2000 –

Om 90-talet var kvalens decennium så började 2000-talet i samma tonart. Den under 1999 förvärvade Allsvenska platsen fick under år 2000 försvaras via ett kvalspel mot Mjällby AIF efter att ha slutat på den Allsvenska tabellens kvalplats. BK Häcken reder dock ut situationen efter en gastkramande förlängning och straffdramatik på Rambergsvallen och kan se fram emot ännu en allsvensk säsong.  År 2000 innebar ett stort genombrott för den egna produkten Kim Källström som tilldelas priset Årets Nykomling på Svenska Fotbollsgalan. Kjell Pettersson lämnar dock nu sitt uppdrag som huvudtränare efter 5 framgångsrika år och in kliver istället Torbjörn Nilsson. 2001spelar BK Häcken sin 6:e allsvenska säsong men lyckas inte förlänga rekordet gällande antal spelade år i rad utan faller ur serien efter att ha hamnat näst sist. Detta är dock året då den Liberianska eran inleds. Via ett samarbete med Floda BoIS kommer tre Liberianer och blivande nyckelspelare till klubben. Först kommer Dulee Johnson och åren efter Jimmy Dixon och Dioh Williams.  Efter respasset från Allsvenskan 2001 följer 3 säsonger med ett rejält omtag och uppbyggande från grunden under ledning av nye tränaren Jörgen Lennartsson. Trots att det nu satsas på yngre spelare ur de egna leden så är man direkt med i toppen av vad som nu kallas Superettan. 2002 missar man kvalplatsen på sämre målskillnad och 2003 kniper man kvalplatsen men förlorar kvalet knappt mot GIF Sundsvall (1-2 hemma och 1-0 borta).

År 2004 satt dock taktik och spelsystem när BK Häcken komfortabelt vann Superettan och direktkvalificerade sig för Allsvenskan. Inför den allsvenska säsongen 2005 storsatsades det som aldrig förr. En sportchef anställdes i Carl Fhager och två tunga spelarvärvningar väcker uppmärksamhet i hela fotbollssverige: hemvändande landslagmannen Teddy Lucic och den rutinerade danska profilen Stig Tøfting. På tränarsidan ersätts Jörgen Lennartsson av Stefan Lundin. 2005 blir också ett mycket lyckat år för klubben, både sportsligt och medialt. BK Häcken slutar på en 8:e plats efter att imponerande nog ha innehaft förstaplatsen under en kort period på sommaren. 2006 blir desto tuffare när man bland annat inte lyckas ersätta de centrala spelmotorerna Stig Tøfting och Dulee Johnsson som lämnat klubben. Som ett sista försök att rädda ett sjunkande skepp ersatte Reine Almqvist Stefan Lundin i slutet på säsongen men kvalplatsen gick inte att undvika. Ett hungrigt IF Brommapojkarna vann kvalet genom att besegra Hisingslaget i båda matcherna (2-1, 1-2). Satsningen från 2005 hade helt klart fått ett bakslag men momentet i klubben fanns kvar och kunde inte stoppas.

Genom en rejäl översyn av spelartruppen och en ny tränare i form av Häckenprofilen Sonny Karlsson startades resan om igen och två år senare, år 2009 har BK Häcken åter kvalificerat sig för Allsvenskt spel och målsättningen är tydlig och långsiktig: BK Häcken skall blir en attraktiv Allsvensk klubb genom sin satsning på Utveckling, Ungdomar och Underhållning. Stora investeringar görs nu i en ny anläggning för klubbhus och fotbollsakademi i absoluta toppklass samt konstgräsplaner för ungdomsverksamheten. Allting pekar även på att Rambergsvallen får en välbehövlig upprustning med start någon gång under året. Sonny Karlsson har tagit klivet upp till rollen som Sportchef och Peter Gerhardsson efterträtt som tränare. 2009 kommer BK Häcken 5:a i Allavsenskan. Klubbens dittills bästa placering.

2012 bärgas klubbens första allsvenska medalj då stora silvret hämtas på ett kylsslaget Norrporten Arena i Sundsvall. BK Häcken gör hela 67 mål under säsongen och skytteligavinnaren kommer från BK Häcken, nämligen Waris Majeed.

Spelarprofiler: Johan Lind, Kim Källström, Tobias Hysén, Jimmy Dixon, Dulee Johnson, Dioh Williams, Daniel Larsson, Stig Töfting, Teddy Lucic, Jonas Henriksson, Christoffer Källqvist, Paulinho, Mattias Ranégie, Waris Majeed mfl.


Affärsutveckling: Lindholmenstafetten arrangeras för första gången år 2007.


Övrig idrottsverksamhet: Bowling

DAVID SJÖLANDER, Styrelsesekreterare BK Häcken

Sponsorer

BRA