Diego Luganos första träning med Häcken

På fredagen vid tiosnåret påbörjade Häckens nyförvärv Diego Lugano sitt första träningspass med sina nya lagkamrater. Trots en flygresa på 25 timmar fullföljde han träningen innan han genomförde ett fyspass i gymmet. På den efterföljande presskonferensen fick han överta Häcken-legenden Johan Linds gamla tröjnummer, tröja nummer 2.
– Jag valde Häcken för att jag ville ha lugn och ro och helt kunna fokusera på att komma i form igen, framförallt för Copa America i sommar. Häcken har en mycket professionell organisation och jag fick ett fint välkomnande av alla idag på träningen, sa Lugano inför ett samlat pressuppbåd.

Det är inte hans första besök i Sverige, förra sommaren var han i Kiruna på semester och han har fått information om svensk fotboll via gamla lagkamrater som Markus Rosenberg, Jonas Olsson och Sebastian Eguren. Lugano berättade han hållt sig i fysisk form sedan knäskadan i VM men att han måste spela riktiga tävlingsmatcher för att kunna konkurrera om en plats i landslaget igen.
– Om jag kan bidra till laget med min erfarenhet är det bra, jag tänker göra allt jag kan för att lyfta laget, sa han.

Kontraktet gäller till 4 juni men det finns en möjlighet att det kan förlängas, sa Häckens sportchef Sonny Karlsson.

Johan Lind, som gjort totalt 542 A-lagsmatcher för Häcken, tyckte att det kändes bra att lämna över sitt tröjnummer till Diego Lugano. Ingen spelare har fått nr 2 i Häcken sedan Lind avslutade sin karriär i klubben 2012. Lugano har haft nummer 2 i Uruguays landslag.

Imorgon lördag klockan 13 möter Häcken i sitt genrep inför den allsvenska premiären norska Vålerenga IF i en träningsmatch på Valhalla. Det är inte otänkbart att nummer 2 kommer att spela för gulsvart.

Diego Lugano tillhörde senast West Bromwich Albion i Premier League men var klubblös fram till att han skrev på för Häcken. Lugano har tidigare i sin karriär företrätt Nacìonal i Uruguay, São Paolo i Brasilien, Fenerbahce i Turkiet, Paris Saint-Germain i Frankrike, Malaga i Spanien samt då West Bromwich Albion i England. Han har vunnit ligatitlar i Uruguay (2 ggr), Brasilien och Turkiet (2 ggr), vunnit Copa Libertadores samt FIFA Club World Cup med São Paolo och turkiska supercupen med Fenerbahce två gånger. I Champions League nådde han kvartsfinal med Fenerbahce 2008.

I sin senaste tävlingsmatch var Lugano lagkapten för Uruguay i landskampen mot Costa Rica i VM 2014. Uruguay har under Luganos tid vunnit Copa America (2011), kommit fyra i VM (2010) samt fyra i Copa America (2007). Han har gjort 95 landskamper.

Diego Lugano är den mest välmeriterade spelaren i Bollklubben Häckens 75-åriga historia.

 

Huvudpartner

Officiella branschpartners