En pratstund med Simon Sandberg

21-årige Simon Sandberg är inne på sin fjärde säsong med Häckens A-lag, en klubb han tillhört sen han var 15 då han anlände från Björndammens BK. Vi fick en pratstund med U21-landslagsmannen om karriären hittills, hans roll i laget och hur han ser på framtiden.

Många unga spelare får skifta position när de tar klivet upp till ett A-lag, spelade du på någon annan position i tonåren?

– Jag har alltid spelat mittback faktiskt. När jag var mindre ville jag väl egentligen spela högre upp i banan, man ville ju göra mål. Men eftersom jag var snabbast och kunde skjuta bollen längst så blev jag mittback (skratt).

Spelade du andra sporter?

– Ja, jag höll på med handboll också hela uppväxten. Men när jag fick chansen att gå till Häcken som 15-åring blev det total satsning på fotbollen.

Du kom med i A-laget i september 2012, minns du din tävlingsdebut?

– Det var på bortaplan mot Syrianska i maj 2013. Tibor Joza blev skadad och Peter sa till mig att gå in, jag hann inte värma upp. Det kändes bra, lite stressigt, men jag kom in i det direkt kände jag. Det stod 0 – 0 när jag kom in, vi vann med 3 – 0. Det var en jäkla lättnad att ha det gjort. Sen startade jag nästa match.

Om vi tittar tillbaka på 2014, hur vill du sammanfatta din säsong?

– Jag är ganska nöjd med min säsong. Jag spelade en hel del, fick spela från start flera gånger. Det var några matcher där jag gjorde några misstag men jag kom tillbaka bra och försökte hela tiden spela rätt. I vissa matcher gick det väldigt bra.

Några favoritmatcher?

– Blåvittmatcherna var roliga att spela, mycket folk, derbykänsla och så. Det är ju Blåvitt man vill slå. Vi får se till att göra det i år.

Vilka styrkor har du som mittback?

– Det har alltid varit min snabbhet. Jag känner att den håller mot alla spelare jag mött. Min spelförståelse är bra, jag klarar att se situationer innan de händer. Det kanske var handbollen som hjälpte mig med det, man vrider på huvudet och har allting framför sig när man spelar försvar där med. Jag är väl en teknisk mittback med bra högerfot – gillar att spela, inte tjonga.

Säsongen 2015 är igång – vad har du för förväntningar?

– För egen del är det att få ännu mer speltid och göra det ännu bättre. Jag känner även att jag vill utveckla mina ledaregenskaper, både på och utanför planen.

Huvudpartner

Officiella branschpartners