Mot kvartsfinal!

Häcken tog sig vidare till kvartsfinal i Svenska Cupen efter att ha besegrat Mjällby AIF med 4 – 2 och vunnit Grupp 5 med 9 poäng av 9 möjliga. Målskyttar för Häcken var Simon Gustafson (2), Mohammed Abubakari och Gunnar Heidar Thorvaldsson.
– Vi inledde starkt och fick utdelning vilket alltid är viktigt, sen kom de tillbaka i slutet på halvleken, sa Häckens lagkapten Walid Atta om den första halvleken.

Ja, Häcken tog kommandot tidigt i matchen och tryckte tillbaka gästerna. Den bästa chansen var när Simon Gustafson vred och vände i straffområdet innan han klackade till brorsan Samuel vars skott precis räddas av Mattias Asper nere vid stolproten. Den efterföljande hörnan tar Simon Gustafson hand om, högst når Mohammed Abubakari och efter en viss kalabalik placerar han själv in ledningsmålet vid Aspers högra stolpe.
Mjällby stack upp emellanåt, Peter Abrahamsson avstyrde ett anfall med en utrusning och fick se ett skott från bra läge gå över. Efter 23 minuter kom så matchens delikatess – Simon och Samuel kombinerar flera gånger, bollen går ut till Nasiru Mohammed som får på en perfekt passning snett inåt bakåt till Simon Gustafson som placerar in 2 – 0 från straffpunkten.

Det är ytterst nära att bli 3 – 0 när Dardan Rexhepi sticker igenom till vänster och sånär lyckas runda Asper men målvakten får en hand på bollen och avstyr. Simon Gustafson får på en frispark som räddas vid stolproten av Asper. Emil Wahlström får en känning i ljumsken och byter med Simon Sandberg.

Då, från ingenstans, får Mjällby till ett fint anfall där Löfqvist slår ett inlägg som möts perfekt med huvudet av Ervik och helt plötsligt är Mjällby ett mål från kvartsfinal. Sista fem minuterna av första halvlek är det Mjällby som tar över helt men Häcken går till halvtid med ledningen i behåll.

Direkt i andra halvlek får Mjällby sin bästa chans att kvittera men Peter Abrahamsson gör en kalasräddning och får en fingertopp på skottet. Efter detta går matchen något i stå under en period, Asper räddar ett skott från Rexhepi, Samuel Gustafson får inte tillräckligt med skruv på avslutet ur snäv vinkel och gästernas Fahdi nickar över.
Men sen, från matchens 87:e minut, händer i princip allt.

Makondele slår ett inlägg som Simon Gustafson släpper mellan benen och inbytte Gunnar Heidar Thorvaldsson sätter 3 – 1 och cupavancemanget känns klart. I mindre än en minut. Gästernas Abdu glider igenom nästan direkt efter avspark och placerar in reduceringen till 3 – 2. Samme Abdu har på extratid en målchans på nick, innan Thorvaldsson frispelar Simon Gustafson som ensam med Asper fastställer slutresultatet till 4 – 2.
– Det var lite Hawaii-fotboll emellanåt men det viktigaste var att vi vann och att vi gjorde det tillsammans, säger Atta. En bra laginsats.

Bollklubben Häcken kommer i och med segern att spela kvartsfinal på hemmaplan nästa helg.

Häckens XI:
Abrahamsson, Joel Andersson – Wahlström (Sandberg 42) – Atta – Zuta, Samuel Gustafson – Abubakari – Simon Gustafson, Mohammed (Sudic 90) – Rexhepi (Thorvaldsson 70) – Makondele

1 – 0 Abubakari (Simon G)
2 – 0 Simon Gustafson (Mohammed)
3 – 1 Thorvaldsson (Makondele)
4 – 2 Simon Gustafson (Thorvaldsson)

Huvudpartner

Officiella branschpartners