Motståndarkollen – IFK Göteborg

Rimligtvis den motståndare de flesta Häcken-supportrar har bäst koll på, men vi tar en kort genomgång ändå. Med undantag av förlusten mot Malmö FF i senaste omgången har Blåvitt inlett säsongen starkt. I cupslutspelet besegrade de både Helsingborg i kvartsfinalen och Häcken i semifinalen, i Allsvenskan slog de först Åtvidaberg hemma med 1 – 0 och sedan Örebro borta med 2 – 0, innan det som sagt blev förlust hemma mot Malmö FF med 0 – 1. En på det hela taget stark inledning för nye tränaren Jörgen Pettersson med en ofta till hälften utbytt startelva jämfört med förra året. I förra årets möten mellan Häcken och IFK blev det oavgjort 1 – 1 samt blåvit vinst med 3 – 2.

IFK slutade förra året på andra plats i Allsvenskan, trots det fick tränaren Mikael Stahre sparken och ersattes av Jörgen Lennartsson som tidigare bl a vunnit SM-guld med Elfsborg, varit förbundskapten för U21-landslaget samt inte minst tränat Häcken 2002-2004.

Försvarsmässigt är IFK starka och gedigna, målet mot Malmö samt Dardan Rexhepis reducering i cupsemifinalen är de enda målvakten John Alvbåge släppt in sedan gruppspelet i cupen. Fyrbackslinjen är till hälften utbytt från förra året, Emil Salomonsson och Mattias Bjärsmyr har kompletterats med norrmännen Haitam Alesaami och Thomas Rogne medan anfallslinjen emellanåt är helt dansk. Lasse Vibe, förra årets skytteligavinnare och vänsteryttern Sören Rieks har fått sällskap av vassa högeryttern Jesper Ankersen samt forwarden Thomas Mikkelsen. Forwardsförvärvet från Halmstad BK, Mikael Boman, lämnade även han sent klartecken för spel i derbyt. 

På det centrala mittfältet huserar återvändarna Gustav Svensson (kom tillbaka förra året) samt tidigare så skadedrabbade italienproffset Sebastian Eriksson.

IFK Göteborgs matchtrupp:
John Alvbåge, Marcus Sandberg, Emil Salmonsson, Mattias Bjärsmyr, Thomas Rogne, Hjalmar Jonsson, Heath Pearce, Haitam Aleesami, Billy Nordström, Karl Bohm, Gustav Svensson, Tom Pettersson, Martin Smedberg–Dalence, Sören Rieks, Sebastian Eriksson, Jakob Ankersen, Mikael Boman, Thomas Mikkelsen, Lasse Vibe.

Huvudpartner

Officiella branschpartners