Inför Malmö FF

Bollklubben Häcken tar sig på torsdagskvällen an regerande svenska mästarna Malmö FF på Swedbank Stadion i Malmö. De gulsvarta kommer från två raka 2-0-segrar efter en mer blandad inledning på säsongen och har efter åtta omgångar 11 inspelade poäng. MFF har 18 poäng och är ännu obesegrade i seriespelet, i senaste matchen blev det 2 – 2 på bortaplan mot Elfsborg. Båda lagen har haft ett längre uppehåll efter det tidigare intensiva matchandet. 
– Vi har haft en bra träningsvecka och nu ska det bli härligt att spela match igen, säger Peter Gerhardsson. Malmös offensiv är kanske till och med bättre än förra året och vi är väl förberedda på att möta dem.

Om vi, vilket känns lämpligt, fokuserar på de spelare som är tillgängliga för Häcken noterar vi att Mohammed Abubakari är tillbaka efter sin skada och att truppen med två undantag är densamma som i segermatchen mot Örebro. På onsdagens träning var det (som vanligt) fokus på passningsspel men det nöttes även avslut och fasta situationer.

Av alla svåra matcher i Allsvenskan är det rimligt att möten med de två senaste årens svenska mästare är svårast. Och naturligtvis är det så. Dessutom är det ett faktum att alla matcher lever sitt eget liv och att laguppställningar och andra förutsättningar byts i princip konstant. Exempelvis spelar tre före detta MFF-spelare i gult och svart imorgon medan Oscar Lewicki kör med ljusblått nuförtiden. Samtidigt är det som Häcken-supporter svårt att inte notera att gult och svart under Malmös två senaste mästarsäsonger har tagit 10 poäng av tolv möjliga mot MFF och har en målskillnad på 15-5 om säsongen 2012 (där Häcken vann hemmamötet med 5 – 0) tas med.

Vänder man blicken mot Malmö blir det hela än mer intressant. 2013 förlorade man fem matcher på hela säsongen, en mot Gefle, två mot Häcken och två mot Djurgården. 2014 blev det endast fyra förluster, en mot Elfsborg, en mot Häcken och två mot Djurgården. Visst är det ett sammanträffande (på sitt sätt) att av lagets nio förluster (på 68 matcher!) har sju kommit mot två klubbar, men nog är det kittlande? 

Häckens matchtrupp:
Målvakter: Källqvist, Abrahamsson
Backar: Lugano, Sudic, Sandberg, Zuta, J. Andersson, Binaku
Mittfält: Abubakari, Pekalski, Simon Gustafson, Mohammed, Ohlsson, Samuel Gustafson, Makondele, A. Andersson
Forwards: Rexhepi, Thorvaldsson, Jeremejeff

Huvudpartner

Officiella branschpartners