RUN-dagen på Gothia Park!

I onsdags var det dags för den årliga avslutningen på Häckens RUN-projekt på Gothia Park Academy. 600 fjärdeklassare från Hisingen fick träffas, leka och tävla på träningsanläggningen samt, inte minst, träffa spelarna i A-laget. RUN (Rörlig Ungdom Nu) är ett samarbete mellan Hälso- och Sjukvårdsnämnden och BK Häcken som syftar till att åtgärda inaktivitet och övervikt hos barn på framförallt Hisingen.
– Det här är tionde året sedan projektet startade och avslutningen här på GPA är ett uppskattat inslag med aktiviteter och lekar, säger en mycket nöjd Nicklas Möller, projektledare för RUN. Skönt att vi också hade vädrets makter på vår sida, det blev en fantastisk dag ute på Hisingen.

Projekt RUN syftar till att skapa intresse och engagera i första hand de elever som ännu inte hittat glädjen inom idrotten. RUN är schemalagd extra gymnastik för fjärdeklassare i Göteborg. Ett sätt att nå dessa elever är att undvika de vanligaste idrotterna såsom fotboll, handboll m.m och i stället prova på ovanligare idrotter, som är nya för de flesta eleverna. Alla elever deltar, men ambitionen är främst att väcka glädje och intresse hos de elever som inte ännu har en aktiv fritid.

Om ett intresse föds hos en elev så är det viktigt att trösklarna för att fortsätta är få. Därför besöker projektet många gånger föreningarna och ledarna i deras klubblokaler. I år har det varit allt från judo till curling på schemat. Ivan Otterdahl och Peter Emanuelsson från Häcken har varit ute bland skolorna och föreningarna dagligen och hållt föreläsningar, träningar utomhus eller i gympasalar och följt med skolklasser till de olika föreningarna.
– Även om vi är en fotbollsklubb så är RUN egentligen allt annat än ett fotbollsprojekt. Syftet är först och främst att aktivera de barn som inte redan har en aktiv fritid genom att ge dem möjligheten att prova på många olika sporter, säger Nicklas Möller.

Nu var det inte bara de nästan 600 tioåringarna på besök på GPA som hade roligt, även Häckens spelare uppskattade att få vara med. Bland annat hjälpte Gunnar Heidar Thorvaldsson till med styrkeövningar, Peter Abrahamsson räddade straffar och precis alla skrev autografer och umgicks.
– Det var framförallt kul att träffa en massa glada kids som hade väldigt roligt. Man blir glad själv när man kan bidra med något, även om det den här gången bara var att skriva autografer, säger Simon Gustafson.

 

 

Huvudpartner

Officiella branschpartners