”Vi har tränat hela vår uppväxt på den”

Det är i inledningen på den andra halvleken. Ställningen är 0 – 0 och Christoffer Källqvist har nyss räddat Markus Rosenberg farliga skott. Simon Gustafson har bollen i höger innerposition och driver åt vänster parallellt med straffområdeslinjen när han plötsligt klackar bollen bakåt där Samuel Gustafson dyker upp och skjuter in bollen vid stolproten, utan chans för Robin Olsen i Malmö-målet.
– Vi har tränat på den överlämningen hela vår uppväxt, säger målskytten efteråt. Det var något man kunde göra varje gång man spelade fotboll hemma, det är ju en enkel övning, så det var riktigt nice att få göra mål på den. 

Häcken besegrade alltså regerande mästarna från Malmö med 3 – 0 på torsdagskvällen, Samuel Gustafson bildade ett centralt tremannamittfält tillsammans med brorsan Simon och en briljant Ivo Pekalski som tillsammans ströp Malmös försök att ta sig fram i mitten.
– Det gick väldigt bra tyckte jag. Peter (Gerhardsson) flyttade Simon längre ner än tidigare så han och jag hamnade mer bredvid varandra och så låg Ivo och tog bort ytan bakom oss. Det gjorde att vi ofta blev tre mot två centralt och när de inte kom igenom där lyfte de längre bollar som Diego (Lugano) och Jasmin (Sudic) vann varenda gång. Sen när vi ställde om kunde vi spela oss igenom dem och anfalla rättvända så det var ett väldigt lyckat drag.

Häcken inte bara vann mot regerande mästarna, de tog säsongens tredje raka seger och höll målnollan bakåt intakt. Efter en mer skakig inledning på seriespelet har spelet på planen utvecklats allteftersom poängen börjat trilla in. Eller om det är tvärtom?
– När vi förlorade där i inledningen tror jag att vi blev mer ödmjuka och kanske verkligen fullt ut förstod att vi måste jobba hårt och att vi måste jobba tillsammans. Vi har många skickliga spelare, samtidigt är många nya och det tar tid att odla relationer ute på plan. Nu känns det som vi tillsammans drar åt samma håll och bygger på bit för bit. Idag tycker jag att vi gör en riktigt bra match och vinner välförtjänt.

Nu blev Samuel inte bara målskytt, han spelade även fram till Egzon Binakus 3 – 0, Binakus första allsvenska mål i blott sitt andra inhopp.
– Vi vinner bollen och Simon passar mig så helt plötsligt är vi tre mot två. Simon skrek ”kolla vänster!” så jag kollade vänster och där kom ju Egzon som ett expresståg. Så jag passade honom och han chippade in den, hur snyggt som helst. Sen fortsatte han ju bara springa, bort till kurvan och sen sprang han till bänken och kramades där också. Han spelade väl bara några minuter men han fick nog ihop till löpmeter för en hel halvlek där, skrattar Samuel.

Huvudpartner

Officiella branschpartners