PGs Sound 55

Här kommer en liten vår-rensnings-Spotify. Gästen är inte vem som helst utan en av dem jag skulle vilja beteckna Mr Häcken, Tomas Ohlsson!! Det han inte vet om BKH är nog inte mycket. Musik kan han också en hel del om, som han nu får chans att delge er, tack Tomas!

Hej! Nu har turen kommit till mig, Tomas Ohlsson, 62 år gammal, som under snart 40 år har tjänat BK Häcken. Blev en gång i tiden (1977) tillfrågad av dåvarande ordföranden i BK Häcken, Åke Nilsson, om att bli anställd i föreningen, det blev ett beslut som jag aldrig ångrat. Det har blivit väldigt mycket ekonomi, som jag någon gång på 80-talet fick ärva. Dessutom  arbetade jag mycket med administration och fotbollsverksamheten i stort. Jag har alltid sagt att jag var priviligierad som har fått arbeta med det som man tycker är roligast i världen, samt glad och stolt att få kalla mig idrottsledare. Har tidigare arbetat på Försäkringskassan som handläggare, Göteborgs Fotbollförbund som tävlingssekreterare och Fritid Göteborg med uthyrning av idrottsplatser, hallar etc. Ibland har dock en del personer, såsom gamla släktingar, kompisars mammor m.m. uttryckt ”du var ju duktig i skolan, skulle du inte jobbat med andra saker” 

Min egna idrottskarriär blev inte långvarig, jag spelade fotboll och handboll i en liten kvartersklubb i Kortedala, där jag f.ö. växte upp, som hette Runa IK, och blev sedermera även ledare här.

Musiklivet började på slutet av 60-talet och tidigt 70-tal med Beatles, Rolling Stones samt mycket hårdrock såsom Led Zeppelin (vilka jag f.ö. sett live i Göteborg, tidigt 70-tal)Deep Purple, Black Sabbat mm.

En stor omvälvning för mig blev dock den proggvåg som startade under 70-talet, blev också väldigt intresserad av den svenska musikrörelsen, där man nu började sjunga rock, blues ,ballander på svenska – Pugh Rogefeldt, Nationalteatern, Ebba Grön. Det stora steget togs någon 1973 på Smålands nation på Grönsakstorget där Hola Bandola uppträde, jag blev total såld.

Nu till min lista som f.ö. blir svensk:

1. Mikael Wiehe – Sevilla. Hola Bandolas grundpelare, en fantastisk låtskrivare, trubadur, politisk satiriker, 45 år i branschen – världsklass. Spåret är f.ö. från i mitt tycke hans bästa skivan, med samma namn.  

2. Björn Afzelius – Elsinore. Också här en gammal frontfigur från Hola, är faktiskt den svenska artist som sålt mest skivor, blev tyvärr aldrig riktigt accepterad av kritikerkåren. Har valt låten Elsinore, som Björn gav ut samtidigt som hans dagar var räknade, avled några månader senare. Skivtips – akustisk inspelad skiva med Bengt Bygren (piano, dragspel) och sedermera journalisten Hannes Råstam på bas som heter Afzelius – Bygren – Råstam

3. Jerry Williams – Working Class Hero. John Lennons mästerverk i en fantastisk version av Jerry Williams, han kan sjunga allt

4. Thåström – Främling överallt.  Thåström är också han en svensk stjärna. Ebba Grön, Imperiet, några magra år och nu en explosion, tre senaste album är magi. Utöver ett något långt intro, som ni måste hålla ut med, är denna låt en del av magin.

5. Sven Ingvars – Så många mil, så många år. Hultsfred 1991 – Sven Ingvars på stora scenen för avtackning för 40 års turnerande- blev en stor succé och en omstart på en ny fantastisk resa med nyskrivet material från Peter Le Marc, Per Gessle, Niklas Strömstedt m.m.  och denna låten  från min egna profil Dan Hylander

/Tomas Ohlsson

Tack Tomas för sköna låtar och allt hårt arbete för BK Häcken. Här kommer mina tips. Först fem gamla:

6. Peter Case – Entella hotel, lysande låtmakare som borde fått mer uppmärksamhet, den här är den mest kända och även den bästa, Springsteen-klass!!

7. Charlie – Turning to you. Powerpop från ett 70- tals band som jag lyssnade en del på, enkelt och hitakigt!

8. The Velvet underground – Candy says. Från 1969 kommer den här underbara låten, WW-Magnus öppnade med den här på Trädgårns Velvetcoverkonsert. Möjligtvis ännu bättre med Magnus.

9. Fisher-Z – Room service. Ytterligare ett band som jag var helt såld på. Pop a la 10CC och liknande. Sångaren John Watts röst är magisk

10. Nits – In the Dutch Mountains. Holländsk grupp som gjorde lite egensinnig pop, lugnt och blippande pop, håller på fortfarande.

Och så lite nytt:

11. Easy october – No sign of you. Lysande americana av Kristoffer Åström och gänget. Blir inte mycket bättre än så här!

12. Polaroid Kiss – Walk the room. Aussiegäng som här tar hjälp av Church legenden Steve Kilbey, lysande Kentpop!!

13. David Urwitz – David, vad är det du vill höra? Från en riktigt bra samlingsskiva, några nya låtar och bra val av de gamla. Nutidens Peter LeMarc?

14. Peter R. Ericson – You can follow. Äntligen en ny skiva med en av Sveriges bästa gitarrister. Den här låten är en av årets bästa, missa inte den här plattan!

15. Prong – Cortex the killer. Neil Young- låt i ny version av ett tungt tungt band, lysande cover på en fantastisk låt, så här gör man covers!!!

Så får det bli denna gång, Tack ännu en gång Tomas för att du ville vara med och alla dina underbara Häckenhistorier!!

Här hittar ni Spotify-listan: PGs Sound

/ PG

Huvudpartner

Officiella branschpartners