Ungdom/bredd: U13 levererade finfotboll i Lomma

Under veckan har P02 (U13) varit i Lomma och spelat inofficiella SM för 13-åringar. 16 inbjudna lag från hela landet tog plats kryddat med finska FC Honka samt ett distriktslag från norska Fredrikstad. Detta var första gången som ett Häcken-lag fått en inbjudan till denna turnering som gått av stapeln i 41 år.

Gruppspelet inleddes under måndagseftermiddagen med att möta Jarlabergs FF som gått obesegrade under hela våren i sin serie i Stockholm. I denna match dominerar de gulsvarta fullständigt och radar upp målchanser. Trots ett stort bollinnehav, många anfall och flera högklassiga målchanser lyckas Hisingens stolthet inte peta in bollen bakom nätmaskorna och får med sig 0-0 i premiärmatchen.

I match två väntade Fredrikstad FK, ett norskt distriktslag som plockat in 17 spelare från olika klubbar i distriktet. Häcken tar även tag i taktpinnen här och forcerar framåt. Utdelningen kommer efter ett distansskott i krysset och sedan gör man 2-0 efter en omställning. Norrmännen reducerar i andra halvlek och ligger på för en kvittering, men Bollklubben håller undan och tar tre sköna poäng.

I den avslutade gruppspelsmatchen väntade Djurgårdens IF. Blåränderna tar ledningen via en straff men Häcken kommer tillbaka starkt och lyckas kvittera samt göra 2-1 precis innan halvtidsvilan. I andra halvlek är det spel mot ett mål i gulsvart favör och man gör rättvist både 3-1 samt 4-1 och punkterar därmed tillställningen. Segern innebär att Bollklubben blir gruppetta och att A-slutspelsspel väntade. 16 högklassiga lag hade blivit 8 lag och Hisingens stolthet fanns med bland de kvarstående slutspelslagen.

En ny grupp väntade och denna bestod av Östers IF, Malmö FF och Hammarby IF. I den första matchen tog sig laget an Smålands bästa 02-lag i Östers IF. Häcken inleder starkt och går upp i 2-0 ledning efter bra spel och fina kombinationer. Smålänningarna kommer dock tillbaka och kan både reducera samt kvittera. I andra halvlek böljer matchbilden fram och tillbaka men de gulsvarta lyckas trycka dit en extra växel och gör även välförtjänt 3-2 efter en fin prestation. Tre viktiga poäng inkasseras därmed in i den nya slutpslesgruppen.

I match två väntade suveräna Malmö FF som tidigare vunnit allt i 02-klassen – både nationellt och internationellt. De himmeslblå gör 1-0 från straffpunkten, Häcken kvitterar på samma sätt. Dock lyckas skåningarna få in det psykologiskt viktiga 2-1 innan paus. I andra skurvar de upp tempot och visar varför de är så duktiga. De får in några snabba mål och håller sedan undan.

I den avslutande slutspelsmatchen väntade Hammarby IF som imponerat stort under veckan. En seger var ett måste för att nå semifinalen – dock är ”Bajen” en klass för sig och punkterar snabbt matchen efter moget spel och tempostarkt passningsspel. Både Malmö FF och Hammarby skulle sedan mötas i en jämn final under fredagen.

Nu väntade placeringsmatcher – först ut ett möte igen mot norska Fredrikstad som spelat jämnt mot AIK, FC Honka och Brommapojkarna i sin slutspelsgrupp. I denna match är norrmännen något vassare och vinner med 2-1 trots att Häcken har flera möjligheter till kvittering.

På fredagen spelade vår gulsvarta spelare sin sista match och återigen stod Östers IF för motståndet. Bollklubben avslutar denna prestigefulla turnering med mycket fint spel och vinner med 4-1 – något som innebär att laget blir sjua i denna cup samt femte bästa svenska lag efter Malmö FF, Hammarby, BP och AIK.

Lag som deltog: Malmö FF, Hammarby IF, FC Honka, Brommapojkarna, Fredrikstad FK, AIK, BK Häcken, Östers IF, IK Sturehov, Gais, IFK Stocksund, Djurgårdens IF, Halmstads BK, Jarlabergs FF, Helsingborgs IF och Gif Nike. 

Huvudpartner

Officiella branschpartners