PGs Sound no 59

Ny lista med en speciell gäst, Carla Jonsson. Stor IFK Norrköping- fan och den i favoritbandet Eldkvarn som kryddat nästan varje skiva med en låt som sticker ut. Framför allt textmässigt. Eldkvarns skiva Kungarna från Broadway var min första CD- skiva. Anledningen var att på CD versionen så fanns det extra låtar, bl a Carlas magiska ”När ryssar kysser ryssar” (som tyvärr Spotify missat). Där övergick jag till CD nästintill 100 % ett tag. Nu är vinylen på gång igen så nu blandas det mer.Här hittar ni länken till min Spotifylista: PGs Sound    

Take it away Carla:

Hejsan alla goa Häcken-älskare och andra medborgare, ” Carla” Jonsson från Eldkvarn här. Har den stora glädjen att få presentera fem goa bitar som följt mig genom åren, allt detta på uppdrag av den gamle IFK Norrköpingfantasten Peter Gerhardsson.

1. Mick Jagger- Memo from Turner. Från filmen ”Performance”(1970), där Jagger också har en av huvudrollerna. Tufft stomp i den här låten, Ry Cooder står givetvis för det slipade slide-gitarrspelet, produktionen signerad en annan meister: Jack Nitzsche(= övermänniska). Köpte låten på en 45:a utanför NK i Sthlm en gång för en(!) krona, ett klart fynd..  

2. Rolling Stones – It’s all over now. Mera Mick således. Under en badmintonmatch mot min mer bolltekniske storebror sommaren -64, hörde jag det här dundra ut triumferande- likt en utsläppt förbannnad geting- från ett av sommarstugans fönster. Från transistorradion givetvis. Matchen avbröts och jag rusade bort mot huset stor-ört förundrad, vad var nu detta? Sicken rytmgitarr! Det skadliga rockgiftet fanns nu för alltid planterat i min oskyldiga kropp. Köpte singeln några veckor senare i Sundsvall i liten skivaffär vid det Stora Torget, som en present till min badmintonpartner. Mor betalade säkert.  

3. Tom Verlaine – Souvenir from a dream. Från Televisionmedlemmens första soloskiva. Varje gång jag hör den här låten känns det som att det är dags att gå upp på scen. Varför? Saken är den att biten låg sist på ett blandband som vi i Eldkvarn brukade spela före våra shower i början av åttiotalet. När de mäktiga pianoackorden klingat ut fanns ingen återvändo, nu var det dags att frälsa publiken på Pub Sparta!

4. John Holm – Främmande natt. John Holm, från LP:n ”Veckans affärer”(lysande titel  fö). En av mina svenska favoritlåtar genom åren. Tidlös lyx, inspelad i en studio på Karlbergsvägen, Metronom( numera Atlantis) i Sthlm, där Eldkvarn också gjort några skivor under 2000-talet med samme duktige tekniker Janne Hansson vid reglarna. Mannen som lägger de långa, fina tonerna i slutet på låten heter Arne Arvidsson och är gossen som i maj -86 monterade  ihop min baby-blå elgitarr. En trogen kamrat på många skivor och turnéer sedan dess.

5. Silverbullit – Magnetic city. Gøtt mos från Sveriges framsida ( tror sångaren är smålänning dock, men ingen snålsång här inte…) Har stuffat till den biten många gånger när mina hälsenor var mer elastiska än i dag. Tror låten handlar om Guldköping, även om d e n ädla metallen inte är magnetisk. Well, flickor och pojkar, det här var några av Calle Jonssons favoritbitar, adjö för nu, lev väl.

Stort tack Carla för fantastiska låtar och dina underbara ord! Här kommer mina tips och som vanligt startar vi med 5 gamla godingar:

6. Docent Död – Vägg av tårar. Så här skön var svensk pop i början på 80 talet, korta snärtiga låtar som satt direkt!

7. Waterboys – Trumpets. LP:n This is the sea från 1985 är ett av de bästa album som jag har, bara hits, där den här lite mer udda är en favorit. Spelades live i Göteborg i söndags. Ibland är lyckan total

8. Faces – Maybe im amazed. Rods röst ihop med en av Beatles bästa, blir klar magi.

9. World party – Put the message in the box. Karl Wallinger från Waterboys gjorde många bra skivor med den här gruppen. Tyvärr satte sjukdom stopp för mer god musik från Mr W.

10. Carla Jonsson – Påpp.  Det finns alltid de som vet bättre, tror de i alla fall. Här en underbar låt och text text från Carlas enda soloskiva. Vi hoppas på mer!!

Och så lite nytt:

11. El Vy – Paul is alive. Ny grupp med National-Matt. Lite annorlunda men still good, och rösten är fortfarande en av de bästa på denna jord!!

12. Ryan Adams – Welcome to New York. Att göra en hel coverskiva rakt av hör inte till det vanliga, men här är ett lysande exempel på att det går. Ryan är inte vanlig!!

13. Uje Brandelius – Här kommer livet ( och du fattar ingenting ), Doktor Kosmos frontare på egen hand fungerar kanon. Texter som betyder något. Svenska är ett härligt språk

14. Västerbron – Död för mej. Förband till Conny Nimmersjö i somras, punkigt och lite 80 tals känsla, bra liveband!

15. Israel Nash – Parlour song, en av senare tids bästa liveakter tillbaka med nytt album, Neil Young vibbar mer än någonsin, snart Sverige igen? Här en av de bättre låtarna från nya albumet. Dont miss!

BB090529LS019
Carla Jonsson Foto: Bildbyrån

Så får det bli. Tack Carla för den här listans bästa ”beskriva-varför-jag-valt-den-här-låten”texter, och vinner Snoka så vet jag att du kommer att glädjas stort. När det inte går bäst själv i fotbollsvärlden får man vara glad att någon annan blir glad. Stort tack och hoppas att din soloturne når Göteborg

 

BONUSMATERIAL: Efter Carlas och mina låttips, på den här listan, hittar ni mina livefavoriter från End of the Road Festival i England. 30 sköna låtar från det som värmde min september allra mest. Lyssna och njut.

 

/ PG

Huvudpartner

Officiella branschpartners