2015 i backspegeln – Del 1: Försäsong och cupen

Träningssäsongen 2015 inleddes den första veckan i januari där det förutom fystester bjöds på fotbollsträning på ett soligt Valhalla. Simon Gustafson hade precis blivit uttagen till landslagets januariturné och Carlos Strandberg var ryktenas man. Carlos flyttade snart vidare till CSKA Moskva (nu utlånad till FC Ural) och Häckens trupp utökades under månaden med mittbacken Jasmin Sudic, forwarden Dardan Rexhepi, målvakten Alexander Nadj, tidigare Italienproffset Joakim Olausson samt hela fyra spelare från den 2014 så framgångsrika Häcken-akademien.

Mittfältaren Gustav Berggren, tvillingbröderna Joel och Adam Andersson gjorde alltså Egzon Binaku sällskap upp till A-truppen från de egna leden. Där fanns sedan tidigare åtta spelare som gått via Häckens akademi.

Att ”bara” träna är inget man sysslar med på Gothia Park Academy, ens under januari månad. Norska Lilleström blev, precis som tidigare år, årets första motståndare i deras inomhushall. Matchen slutade 0 – 0 och Gerhardsson förklarade sig nöjd med insatsen, framförallt lyfte han fram de unga spelarna som kom in samt nyförvärvet Mohammed Abubakari.

I hemmadebuten, som spelades på Valhalla, besegrades Varberg BoIS med 4 – 2 innan man förlorade mot vad som skulle bli årets sista motståndare Helsingborg med 2 – 1. Innan avresan till ett avsevärt varmare och soligare Florida spelade ett ungdomligt (med flera akademispelare) Häcken 2 – 2 mot nyblivna Superettan-laget Utsikten. I samband med den matchen meddelade sportchef Sonny Karlsson att klubben förlängt med både Simon och Samuel Gustafson.

I Fort Lauderdale var det perfekta förutsättningar för att både träna och spela fotboll. Det spelades tre träningsmatcher under de två soliga veckorna – den mest intressanta var den mot det nyblivna MLS-laget Orlando City med brasilianska superstjärnan Kaká. Det blev en tuff och hård match över 120 minuter där Martin Ericsson både satte en straff och en magnifik frispark över muren och in i krysset. Efter de första 90 minuterna ledde Häcken med 2 – 1 innan Orlando kvitterade till 2 – 2 i den tredje halvleken.

Efter ytterligare två träningsmatcher i värmen var det tillbaka till Hisingen, eller ialllafall Göteborg. Tävlingssäsongen 2015 inleddes med gruppspel i Svenska Cupen. På tillfälliga hemmaplanen Valhalla besegrades först Öster med 2 – 0, Huddinge IF på bortaplan med 3 – 1 samt i avgörande matchen Mjällby med 4 – 2. I kvartsfinalen väntade ett lag som sedan skulle gå vidare och vinna Allsvenskan – IFK Norrköping.

På Gamla Ullevi den 15 mars gick det dock inte att se hur de båda lagens allsvenska säsonger skulle se ut. Visserligen tog gästerna ledningen i den första halvleken men Gunnar Heidar Thorvaldsson smällde in två bollar innan Simon Gustafson fastställde slutresultatet med en halvvolley. 3 – 1 och Häcken var i semifinal i Svenska Cupen. Motståndare? IFK Göteborg.

I det första av årets tre derbyn blev det förlust med 3 – 1 där Häcken får avsluta matchen med 10 man efter att Abubakari fått två gula kort. IFK vidare till final som man även vinner.

Utslagna i en semifinal ur cupen med två veckor kvar till allsvenska premiären – då placerar sig Bollklubben Häcken på världskartan. Det läser vi om i Del 2.

Huvudpartner

Officiella branschpartners