”Tack för allt ert stöd!”

Han har gått hela vägen från pojklag till A-lag, han har spelat i landslaget och varit en gulsvart konstant under BK Häckens senaste elva säsonger. Efter över 300 matcher går David Frölund och BK Häcken skilda vägar.

– Jag spelade ett halvår som liten grabb i Backa IF men så var det en ledare på Fritids som tyckte att jag skulle börja i Häcken istället. Det var Mats Johansson (dåvarande målvakt, numera målvaktstränare i Häcken) som var den fritidsledaren så det är hans fel alltihop, skrattar Frölund.

Det gick hela vägen, från pojklag till ett så kallat lärlingskontrakt med Häcken innan han 1999 valde att gå till ÖIS. Under tränare Erik Hamréns ledning och med lagkamrater som Marcus Allbäck, Johan Elmander och Afonso utvecklades Frölund till en etablerad allsvensk spelare som blev uttagen till landslagets januariturné där han gjorde en landskamp, mot Nordkorea.
– Det var Hamrén som visade att han trodde på mig, det är helt avgörande för att man ska lyckas, att man får förtroendet av tränaren. Vi spelade derbyn mot IFK Göteborg inför över 40.000 och så fick jag uppfyllt pojkdrömmen – att dra på mig landslagströjan.

2005 vände han dock tillbaka till Hisingen och nyblivet allsvenska Häcken.
– Det kändes som att det var början på något nytt för Häcken. Vi var bra, vi hade Stig (Töfting) och Teddy (Lucic) samt då Dioh (Williams), Dulee (Johnson) och (Jimmy) Dixon och vi ledde väl t o m Allsvenskan någon omgång där på våren. Sen gjorde vi en sämre höst och året efter åkte vi ner i Superettan, men det kändes ändå bara som en tidsfråga innan vi skulle vara tillbaka.

Med nöd och näppe missade Häcken uppflyttning redan första säsongen men inför säsongen 2009 var man tillbaka i svensk fotbolls finrum. En plats man inte lämnat sedan dess.
– Vi blev härdade efter de två åren i Superettan, sen kom Peter Gerhardsson in och då fick vi en kapten på skutan kändes det som.

Perioden sedan uppflyttningen 2009 är den mest framgångsrika i klubbens historia och David Frölund har varit med hela vägen, även om hans sista säsong blev spolierad av skador.
– Det har varit roligt att vara med och det känns tråkigt att det är slut, säger han själv.

David Frölunds tre favoritmatcher i karriären utan inbördes ordning:

* Landskampen mot Nordkorea.
* Derby inför 42.000 med ÖIS mot IFK.
* Matchen mot ÖIS med Häcken 2005 efter återkomsten i gulsvart tröja. ”Vi vann
med 4 – 0 och jag gjorde mål, det kändes rätt bra.”

Bästa medspelare i karriären
Marcus Allbäck, Stig Töfting, Teddy Lucic, Afonso och Christoffer Källqvist

Bästa motståndare
Afonso och vänsteryttern i Spartak Moskva när vi mötte dem, Bystrov.

Som avslutning vill han framföra en hälsning till alla Häcken-supportrar:

– Tack för allt ert stöd under alla dessa år! Det är alltid härligt att höra eran sång och jag blir glad över att ni verkar bli fler och fler. Tack!

Huvudpartner

Officiella branschpartners