Förlust mot Shakhtar Donetsk

Bollklubben Häcken inledde säsongen 2016 med att spela en träningsmatch mot ukrainska mästarna Shakhtar Donetsk på träningslägret i Florida. Matchen slutade med förlust 1 – 3 (1 – 2) där Häckens mål gjordes av Alexander Jeremejeff på en passning från Nasiru Mohammed. 
– Vi mötte ett väldigt bra lag som ligger lite längre fram i sina förberedelser än vad vi gör, de straffade oss med sina omställningar där vi inte var med, samtidigt fanns det mycket som var bra från vår sida också, säger Peter Gerhardsson.

Medan Häcken gjorde sin första match för året var detta Shakhtars fjärde, de deltog i Florida Cup förra veckan. Matchen spelades på Lockhart Stadium i Fort Lauderdale i strålande solsken och direkt i matchinledningen skapade Paulinho ett kanonläge där hans avslut tyvärr gick över. Det här var överhuvudtaget symptomatiskt för matchen – ingen målvakt gjorde egentligen en enda räddning i matchen, avsluten gick antingen utanför eller i mål. Shakhtar, som förutom Fred och Teixera ställde upp med ett ordinarie lag, tog tag i bollen och har ett skott över efter fyra minuter. Ett fint uppspel från Wahlström når Gustafson som hittar Jeremejeff vars avslut går tätt utanför. Shakhtar skarvar en frispark och skottet går i Peter Abrahamssons stolpe och ut.

Ledningsmålet blir Shakhtars, Gladkyi blir helt fri och lobbar elegant över Abrahamsson efter tretton minuter. Häcken replikerar bara tre minuter senare, Gustafson når Nasiru Mohammed på högerkanten som spelar in till Jeremejeff som smäller in 1 – 1 i nättaket. Matchen är fortsättningsvis jämn med ett Shakhtar som har lite mer bollinnehav men inte på Häckens planhalva. Tyvärr halkar Arkivuo när han ska slå en pass, bollen snappas upp av Nem som helt fri inte gör något misstag. 1 – 2 men Häcken fortsätter skapa chanser. Först Paulinho till Jeremejeff till Gustafson men även det skottet missar målet. Första halvleks, kanske matchens prestation står Häckens brasse Paulinho för, en perfekt långboll som går 40 meter, precis över Rakitskyis kalufs och når Jeremejeff vars avslut tyvärr inte är innanför målramen.

I andra halvlek bytte Gerhardsson, som planerat, ut nästan hela laget för att ge alla speltid. Shakhtar gjorde tre byten i halvtid och bytte sedan ut startelvan under matchens gång.

Halvleken inleds med spelövertag för Häcken men närmare än ett lobbförsök från Nasiru Mohammed tätt utanför kommer man inte. Istället gör Shakhtar mål på sin första målchans efter ett fint anfall där Häcken-försvaret inte riktigt hänger med. Makondele har ett skott utanför efter fint förarbete av Martin Ericsson men det är ukrainarna som kontrollerar matchen. Shakhtar är nära att utöka sin ledning efter ett mycket vackert anfall där skottet smiter tätt utanför Alexander Nadjs stolpe. 

Summa summarum får Häcken en mycket bra genomkörare i en match mot ett av de bästa lagen i Europa och skapar chanser samt håller uppe spelet på ett bra sätt. Dessutom fick samtliga tillgängliga spelare känna på att möta ett motstånd Häcken hittills inte mött så ofta.

Huvudpartner

Officiella branschpartners