”Spelarna visar passion”

Peter Gerhardsson är mitt i sin åttonde försäsong med Bollklubben Häcken, fast ”försäsong” är inte ett ord någon använder längre.
– Det kommer från den tiden när vi bara tränade i två månader innan vi ens spelade en träningsmatch. Nu spelar vi match nästan direkt och har första tävlingsmatchen med en vecka kvar av februari. Eftersom vi numera är ett konstgräslag får vi dessutom spela på vår riktiga hemmaplan. I år börjar vi spela matcher nästan direkt.

Med ett oväder på väg in över de norra delarna av USA lades fredagens träning i gymmet innan många i truppen tillbringade kvällen på NHL-matchen Florida – Chicago. Samtidigt är ”dåligt väder” i Florida något relativt – 20 grader varmt och ösregn är knappast något större problem att träna fotboll i. Nu var gympasset ändå inplanerat och på söndagen väntar träningsmatch mot vad som rimligtvis är det bästa motstånd ett Häcken-lag mött i januari – Shakhtar Donetsk från Ukraina.
– Vi har väldigt positiva förutsättningar här. Bra hotell, gräsplan utanför dörren, dessutom finns ju i princip allt här. Man kan shoppa, gå på basket och hockey i världsklass och så vidare. Jag är övertygad om att om man mår bra så presterar man bättre. Problemet vi haft tidigare med att åka hit har varit att få matcher. Vi valde att inte se det som ett problem – istället tränar vi tuffare här och spelar matcher när vi kommit hem. Det blir nog ett upplägg vi tänker behålla.

Matchen mot Shaktar blev klar relativt sent, vilket ledde till att Gerhardsson och tränarstaben lade in block i träningsupplägget. Träningsveckan inleddes med fokus på det offensiva spelet innan man gick över i att nöta försvarsspel.
– Det handlar delvis om att vi måste acceptera att i vissa perioder behöver vi försvara mer, delvis om att vi mot vissa motståndare måste vara förberedda på att vi inte kommer att ha bollinnehavet sett över 90 minuter. Det verkar ha fått effekt – vi hade en internmatch som slutade  0 – 0 och i tvåmålsspelet i torsdags blev det nästan hälften så många mål som det brukar bli.

Häcken avslutade 2015 på ett mycket bra sätt – sex vinster och två förluster på de åtta sista omgångarna. De två förlusterna kom på bortaplan mot mästarna Norrköping samt serietrean AIK.
– Gör man en tabell på åtta sista omgångarna är Norrköping etta, Örebro tvåa och vi trea. Så vi hade en bra höst och det tog vi med oss, vi hade riktigt bra träningar hela november och jag känner att det är en väldigt positiv stämning här. Spelarna visar passion, det är ett jäkla bra tempo på träningarna och vi som ledare påverkas ju också. De flesta som var med i höstas är kvar och vi har fortsatt på den inslagna vägen som lag.

Häcken avslutade som sagt 2015 på ett bra sätt och med en hemmaplan på Hisingen där man öste in mål finns det förväntningar, inte bara inom klubben utan även bland våra supportrar. 
– Våra supportrar hade det tufft förra året. Vi spelade på Gamla Ullevi och det var svårt att få igång något tryck. Men direkt när vi kom till Bravida så blev det ett jättelyft för oss alla. Jag känner en väldig stolthet över våra supportrar. Det finns en positiv kultur i och kring Häcken vi ska ta till vara på, som vi i laget uppskattar väldigt, väldigt mycket. 
– Jag hoppas att våra supportrar kommer redan i cupen, sen har vi ju en oerhört intressant inledning på Allsvenskan. De tre första matcherna är mot förra årets fyra (Elfsborg), tvåa (IFK) och etta (Norrköping). Det blir en rivstart!

Huvudpartner

Officiella branschpartners