”Vi vill skapa historia”

Demba Savage har precis avslutat dagens första pass med sin nya klubb Bollklubben Häcken när hemsidan slår sig ner för en pratstund. Efter uppvärmning var det en-mot-en där Savage mötte en viss Paulinho. Mottagning, dribbla bort den andre, hitta fram med en passning, om och om igen. Det gick fort, fort och vi tror att det nog slutade oavgjort de två emellan. Sedan följde spel med truppen indelad i tre lag där två mötte varandra medan ett tredje genomförde en avslutsövning.
– Vi har riktigt bra, effektiva träningar. Det är skönt att vara här, bra väder, bra plan och bra spelare, konstaterar Demba Savage i solgasset.

Steget att ”komma in i” Häckens spel är inte så stort för Savage, under Sixten Boströms (tidigare bl a tränare i Örebro och spelare i Häcken) ledning har han vant sig vid ett system som påminner om Häckens, ett med fyrbackslinje, tre centrala mittfältare och offensiva yttrar. Eftersom han skjuter ungefär lika bra med båda fötterna kan han spela på båda kanterna, även om han trivs aningen bättre till vänster. Han har även gjort en hel del matcher centralt som forward, poäng har han gjort oavsett var han spelat. Med sin snabbhet och teknik har han gjort livet surt för finländska försvarare sedan han flyttade dit 2006 och sedan 2008 har han varit lagkamrat med ett annat nyförvärv, Rasmus Schüller.

Under deras tid i HJK Helsingfors, de var tidigare i FC Honka, vann de tre guld och ett brons och just den ”vanan”, om man nu kan kalla det så, är något han vill ta med sig till Bollklubben.
– Jag har bara hört bra saker om Häcken, alltid när jag pratat med andra spelare om Allsvenskan har de alla sagt att Häcken är ett av lagen som spelar den vackraste fotbollen. Nu håller jag på att lära mig hur coach vill att vi ska agera och jag tror att mitt spel kommer att passa in bra. Samtidigt är det viktiga att vi tillsammans i hela laget jobbar hårt och tränar hårt, då kan vi göra någonting, jag vill att vi skapar historia med den här klubben, säger han.

Vem kan vara bättre att fråga om Demba Savage än hans lagkamrat sedan sju år tillbaka, Rasmus Schüller? Ingen vi kan komma på, så vi bad helt enkelt Schüller att beskriva vilka egenskaper hans ”tvillingbror” (de kallar varandra det) har som gjort honom så framgångsrik.
– Jag tror Demba kommer att göra succé i Allsvenskan, säger Rasmus Schüller. Under hela vår tid tillsammans har jag alltid, varje match, känt att Demba kommer att leverera poäng för oss. Det är otroligt värdefullt att ha spelare som man vet alltid gör poäng. Han är väldigt snabb i djupled, älskar att utmana och skapar en massa farligheter. Han är dessutom en mycket bra och härlig person.

Efter pratstunden är det dags för de båda att äta lunch, innan dagen fortsätter med teorigenomgång och ytterligare ett träningspass.

Huvudpartner

Officiella branschpartners