Häcken till semifinal!

BK Häcken har tagit sig till Svenska Cupens semifinal efter att ha vunnit med 1 – 0 mot Halmstad BK. Alexander Jeremejeff tryckte in segermålet med 30 sekunder kvar av extratiden, nästa helg väntar semifinal mot vinnaren av matchen AIK – Hammarby. Det är i nuläget inte klart om matchen spelas på lördag eller söndag.
– Härligt att gå vidare i cupen! Vi har pratat mycket om att mentalt vara med i matchen oavsett vad som händer, att komma tillbaka och inte tappa modet. Nu avgör vi med 30 sekunder kvar trots att vi skapar flera chanser att ta ledningen innan dess, säger Peter Gerhardsson.

Gerhardsson fick ett sent återbud från Mohammed Abubakari och stoppade in debutanten Gustav Berggren, 18 år, på det centrala mittfältet tillsammans med Samuel Gustafson och Martin Ericsson. Halmstad å sin sida kom med en fembackslinje och inställda på kontringsspel, de försvarade sig skickligt matchen igenom samt hade en mycket duktig Stojan Lukic som sista utpost mellan stolparna. 

Det var hemmalaget som tag i taktpinnen redan i matchinledningen och behöll den hela matchen. Även om tempot inte alltid var det högsta spelade sig Häcken fram till flera bra lägen under den första halvleken – det var både fasta situationer och resultat av ett snabbt passningsspel som ledde fram till dem – men den där riktigt heta chansen dök aldrig riktigt upp. Och när den nästan gjorde det blev antingen skottet blockerat eller så missades målet. Halmstad å sin sida var alls inte ofarliga och kunde i perioder behålla bollen inom laget men någon riktigt målchans blev det inte heller för gästerna.

Så det fanns inget missvisande över  0 – 0 i halvtid.  Även om Paulinho varit nära, Wahlström likaså med en nick efter hörna och Nasiru Mohammed inte fått ordning på bollen efter en genomskärare från Samuel Gustafson.

Andra halvlek fortsatte i mångt och mycket som den första med ett allt starkare övertag för Häcken. Paulinho har en frispark tätt utanför och det är även han som får det dittills bästa läget i matchen efter 57 minuter. Gustafson spelar fram Mohammed som stöter fram till en framstormande Paulinho som blir helt ensam med Lukic. Målvakten gör dock en paradräddning och lyckas även ta hand om returen. Samuel Gustafson får på ett hårt långskott som tippas till hörna och några minuter senare cykelsparkar Paulinho på volley efter inlägg från Martin Ericsson. Lukic räddar även den.

Matchens sista 20 minuter har Häcken motståndarna i ett järngrepp och det radas upp chanser som alla täcks, blockeras eller räddas av en desperat kämpande blåsvart mur. Paulinho kommer nära ett mål flera gånger, Nasiru Mohammed har en nick som går över, Samuel Gustafson försöker med skott men inget verkar kunna få hål på Lukic. Istället kontrar Halmstad på extratid och kommer helt plötsligt 3 mot 1 men Häcken lyckas avvärja i sista stund.

Med 30 sekunder kvar lägger Paulinho ut bollen på vänsterkanten där inbytte Egzon Binaku stormar fram. Hans inspel går mot första stolpen och där är Alexander Jeremejeff och stöter in bollen i mål. 1 – 0 och Bollklubben Häcken har nått sin andra raka semifinal i Svenska Cupen.

Huvudpartner

Officiella branschpartners