Inför semifinalen

Bollklubben Häcken möter Hammarby IF i semifinal i Svenska Cupen på Tele2 Arena. Avspark blir kl 19.00 på söndagskvällen och vinnaren möter Malmö FF i finalen som inte endast gäller en titel, utan även vilket av de tre kvarvarande lagen som får kvala till Europa League i sommar. Häcken vann sin kvartsfinal mot Halmstad BK medan Hammarby slog ut AIK efter förlängning och straffar efter 1 – 1 vid full tid.
– Det blir en rolig match för oss! Vi har förberett oss bra under veckan, det har varit bra fokus på alla, givetvis. Allt handlar ju om att vinna den här matchen, säger Peter Gerhardsson efter avslutat träningspass på Gothia Park Academy. Vad vi har gjort tidigare i de föregående matcherna spelar mindre roll nu, vi brukar prata om att ”form är färskvara” så hur formen är, det vet vi först imorgon.

Så utan att ge någon indikation på förväntad matchbild eller resultat tar vi och går igenom hur de båda lagen tagit sig till semifinal. Vi börjar med hemmalaget Hammarby som vann sin grupp, trots att man ”bara” fick 0 – 0 i första matchen mot Syrianska. I de efterföljande matcherna besegrades först Ljungskile med 4-2 och sedan Djurgården med 3 – 1. I kvartsfinalen var det dags för nytt Stockholmsderby – den här gången mot AIK – och efter en jämn och tuff match som slutade 1 – 1 efter förlängning vann ”Bajen” på straffar. Hammarbys bästa målskytt är brasilianska nyförvärvet Alex som gjort två mål, Hammarbys målskillnad är 8 – 4 efter fyra matcher.

BK Häcken har gjort en liknande cupresa fram till semifinalen. ”Bara” 0 – 0 mot Brommapojkarna följdes upp med tydliga segersiffrorna 6 – 2 mot FC Trollhättan och 4 – 0 mot Gefle. I kvartsfinalen tog det över 90 minuter för Häcken att överlista Halmstads målvakt Stojan Lukic – först med 30 sekunder kvar av extratiden tryckte Alexander Jeremejeff in 1 – 0 på en fin passning från Egzon Binaku. Häckens målskillnad är 11 – 2 efter fyra matcher, bästa målskytt är Paulinho på fem mål, tätt följd av Jeremejeff på fyra.

I förra årets möten förlorade Häcken premiären mot Hammarby borta med 0 – 2 medan det hemma på Bravida Arena slutade oavgjort, 3 – 3. Föregående match är så långt tillbaka i tiden som hösten 2009 då Häcken vann med 1 – 0 på bortaplan.
– Jag tycker att det finns likheter i våra sätt att spela, både vi och Hammarby gillar att vara spelförande samtidigt som vi är skickliga på att ställa om och kontra. Det tror jag blir en viktig del, att kunna ställa om från anfall till försvar, säger Gerhardsson.

Häcken kommer med följande matchtrupp:
Målvakter: Abrahamsson, Nadj
Backar: Sudic, Mashamaite, Arkivuo, Sandberg, Binaku, J. Andersson
Mittfält: Schüller, Ericsson, Berggren, Gustafson, A. Andersson
Yttrar och Forwards: Savage, Paulinho, Jeremejeff, Mohammed, Makondele, Owoeri

Matchen börjar 19.00 och sänds även i SVT (Kunskapskanalen och svtplay.se).

Huvudpartner

Officiella branschpartners