Sista utposten

På tre tävlingsmatcher 2016 har BK Häcken gjort 10 mål, trots att en av matcherna slutade 0 – 0. Så att Häckens offensiv får mycket uppmärksamhet är bara naturligt – i samtliga matcher har det offensiva spelet varit minst godkänt (om vi nu ska dela ut betyg) – så när det lossnade för framför allt avslutarna Paulinho och Jeremejeff mot Trollhättan och Gefle låg vägen mot kvartsfinalen öppen. Dessutom har Häckens målvakt hållt nollan mot både Brommapojkarna och allsvenska Gefle, vi tog ett snack med Peter Abrahamsson som bl a stod för en troligtvis matchavgörande straffräddning mot BP.
– Det känns bara bra! Det är alltid skönt att hålla nollan, det bättrar på självförtroendet, säger Abrahamsson efter tisdagens dubbla träningspass. 

2015 blev det 17 allsvenska starter för den 28-årige målvakten som kom från Örgryte IS inför säsongen 2014 och ersatte Christoffer Källqvist efter dennes skadeproblem. På lördag vaktar han stolparna när Halmstad BK kommer till Hisingen för kvartsfinal i Svenska Cupen, en match han ser fram emot.
– Alla gillar att spela matcher som verkligen gäller något, som är avgörande. Det ska bara bli kul, säger han.

Som målvakt i ett väl fungerande lag kan det bli långt mellan insatserna, mot Gefle gjorde han sin första räddning efter över 50 minuters spel, men det handlar om att hela tiden vara beredd. I matchen mot Brommapojkarna var det under långa perioder spel mot ett mål men med tio minuter kvar var ställningen mållös när BP fick straff. Abrahamsson läste dock Pablo Pinones-Arces skott och räddade både straffen och ett poäng till sitt lag. I matchen mot Gefle blev det en blixtsnabb fotparad när en motståndare helt plötsligt blev helt ensam med målvakten.
– Vi har väldigt bra träningar med mycket tvåmålsspel så oavsett vilka jag har i backlinjen framför mig känner jag att vi vet var vi har varandra hela tiden, säger Abrahamsson. Det handlar mycket om vilka ytor vi ska täcka och hur vi ska agera, samma med fasta situationer där det känns bättre och bättre tycker jag.

Att vara målvakt handlar givetvis om att hindra bollen från att gå i mål men det finns många fler saker som förväntas av en elitmålvakt. Kommunikation med medspelare, spel med fötterna, fasta situationer som hörnor och frisparkar och så vidare. 
– Man vill ju egentligen utveckla alla delar av sitt spel hela tiden, det jag känner att jag vill förbättra är vad vi kallar igångsättningar, alltså när jag är den som sätter igång spelet. Där har jag blivit bättre men skulle vilja utveckla det ännu mer. Att snabbt gå till anfall är något vi som lag är väldigt bra på så där finns det potential känner jag, säger han.

Huvudpartner

Officiella branschpartners