BKH RUN: ”Vi gör skillnad på riktigt”

RUN för livet, RUN för en bättre hälsa, RUN för ett bättre liv!

Sedan 2005 har BK Häcken bidragit till att mellanstadieeleverna på Hisingen får ett sundare och mer hälsosamt liv – och samtidigt får möjlighet att testa de coolaste sporterna på planeten jorden.

– Vi gör skillnad på riktigt, säger Nicklas Möller, projektledare för RUN-projektet.

Nicklas Möller har en bakgrund som brottare på elitnivå, han är utbildad personlig tränare, har drivit gym och har pluggat hälsovetenskap.

Det var någonstans självklart att han skulle bli ansvarig för RUN – Rörlig Ungdom Nu, Häckens och Västra Götalandsregionens projekt för att motverka och förebygga inaktivitet och övervikt bland barn på Hisingen.

– Nu är också Västra Frölunda, Gunnilse och RIK med och sammanlagt når vi 3000 elever varje vecka, berättar Möller. Det är fantastiskt och det finns undersökningar som visar att vi gör stor nytta.

Rent praktiskt innebär RUN för Häckens del att de som jobbar med projektet varje dag och varje vecka ger 600 fjärdeklassare på Hisingen en extra gympalektion. Men det handlar inte så mycket om att klänga i ribbstolar och spela brännboll, utan mer om att introducera ”kidsen” för ett smörgåsbord av möjligheter till idrottande och fysisk aktivitet.

– Visst spelar vi fotboll med dem ibland, men ännu oftare har vi med oss instruktörer och presenterar mer udda sporter.

För att nämna ett par exempel kan det handla om yoga, dans, curling, bågskytte, klättring, fäktning, golf och parkour.

– Vi vill ha ett smatterband av sporter, vi vill visa hur kul det kan vara att träna och idrotta, att det finns mycket mer att erbjuda än fotboll, innebandy, handboll och hockey.

De som håller i projektet ute på fältet är Fredrik Arnberg och Ivan Ottordahl, som ser sig själva som ambulerande gympalärare och en extra resurs i skolan.

– Gensvaret vi får är fantastiskt, säger Arnberg.

– Jag är helt övertygad om att vi gör något viktigt, menar Ottordahl.

Nicklas Möller sätter dessutom gärna in verksamheten i ett större samhällsperspektiv.

– Vi ger de här ungdomarna ett sammanhang och en plattform för ett liv som inte innehåller tristess, inaktivitet och kriminalitet. RUN spelar roll, det är min fasta övertygelse.

I maj avslutas RUN-säsongen med en träff på Bravida Arena, dit alla RUN-deltagare bjuds in till en trevlig dag där Häckens a-lagsspelare deltar, minglar och tjötar med alla.

– Hur det än är, är ju våra spelare förebilder, säger Möller. De är exempel på att det går att nå långt inom sin idrott, sedan är det ju inte meningen att alla ska bli elitidrottare. Om vi kan få de här ungdomarna att inse att ett aktiv liv med träning är både roligt och nyttigt, ja då har är RUN en succé!

TORE LUND

tore@yellowshark.se

 

De driver Häckens och Västra Götalandsregionens RUN-projekt:

• Nicklas Möller – projektansvarig, utbildad hälsovetare och personlig tränare, fysansvarig i Häckens akademi, jobbar med rehab i a-laget och är dessutom säkerhetsansvarig i BK Häcken.

• Ivan Ottordahl – f d elitspelare i Gais, Öis och Västra Frölunda, son till legendariske tränar- och och spelarprofilen Lennart Otterdahl (1949–2003).

• Fredrik Arnberg – Häckensupporter med klubbmärket tatuerat på bröstet. Jobbar också som klubbens SLO, länken mellan klubb och supportrar.

• RUN-projektet drogs i gång 2005 som ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och BK Häcken. Sedan dess har också Gunnilse, Redbergslids IK och Västra Frölunda IF tillkommit. Projektet löper året ut, inför 2017 väntar en omförhandling med regionen.

Huvudpartner

Officiella branschpartners