Möt Mats Johansson

Ni både ser och hör honom när Bollklubbens A-lag spelar, Mats Johansson, målvaktstränare och mannen bakom vår meste allsvenske spelare genom tiderna Christoffer Källqvist och Peter Abrahamsson, är hårt engagerad.

– Jag har många gånger sagt till mig själv att det bara är en vanlig fotbollsmatch men så fort matchen blåses igång så sprutar adrenalinet och jag känner spelet trots att jag sitter på bekvämt avstånd från händelsernas centrum. Blir vi sedan orätt behandlade, som vi enögda ser det, så händer det att jag försöker hjälpa domaren till rätt beslut, för är vi oense gäller min uppfattning, skrattar Mats, det glittrar till i ögonen och han tar en klunk av kaffet innan han fortsätter, skämt åsido, jag har blivit lite lugnare med åren och domarna vet att jag inte är så hård som jag låter.

Pratstunden har precis börjat och Mats sätter hög press direkt och låter mig knappt låna orden. Mats Johansson är född och uppvuxen i Trollhättan och började spela organiserad fotboll först i trettonårsåldern. I Skoftebyns IF började hans sin fotbollsresa som kvickfotad utespelare. Redan året efter debuterade han i klubbens A-lag, som då spelade i motsvarande div 4, men denna gång som målvakt! Det gick bra för Mats och när det sedan skulle tillsättas en målvakt för Västgötalaget då sopade Mats banan med alla konkurrenter.

– Ja, så var det! Det gick bra och platsen som målvakt blev min. Vi hade ett väldigt bra lag och vi gick till final i det som kan liknas vid hockeyns TV-puck. I finalen krossade vi Stockholm med 4-1! Det var fantastiskt roligt!

En som såg Mats talang var landskapslagets tränare, Lasse Hedén. Han plockade med sig Mats till sin klubb Elfsborg där Mats debuterade i A-laget redan som 19 åring, 1975. Tiden i Elfsborg toppades med det stora silvret 1977 och ett tiotal landskamper i U21. Konkurrensen i Elfsborg var stenhård och när Bollklubben hörde av sig var inte Mats sen att flytta till Hisingen.

-Allting stämde och laget var riktigt bra. 1981 vinner vi Tvåan, som det hette på den tiden, och får kvala mot mitt gamla lag Elfsborg. Vi förlorar första matchen på Nya Ullevi med 1-0 inför det som fortfarande är klubbens publikrekord. Returen slutar 1-1 och Elfsborg är kvar i allsvenskan. Det var otroligt tung…

Året efter går det bättre för Bollklubben och Mats kan med lagkamraterna fira klubbens första allsvenska avancemang efter kvalvinst mot IFK Norrköping!

– Det är nog mitt absolut bästa fotbollsminne. Det var så stort att vårt kompisgäng kunde ta en plats i fotbollens finrum även om vi bara fick vara där en säsong, skrattar Mats!

-Det där med att vi saknar titel stämmer inte. Vi vann hallsvenskan 1982 efter finalvinst mot några tvillingbröder i Östers IF.

Hallsvenskan spelades på gräsbelagda hockeyrinkar och denna första form av futsal tog sedan Mats till USA och spel i den Amerikanska inomhusligan några år senare. I Tacoma Stars vaktade han buren.

– Det var ett jäkla tempo och matcherna spelades 4 ggr 15 min. Självklart gick det bra för oss och vi kom till final i det som på den tiden kan liknas vid VM för inomhusfotboll! Väl i final gick allt emot oss men det var en härlig och väldigt annorlunda tid! Det blev ett silver även där så nu är jag ute efter ett guld innan jag ger mig, säger Mats och tystnar för en stund.

Tankarna flyger iväg till den där morgonen i januari, ett par dagar före avresan till det årliga träningslägret i Florida. Den där dagen som i sin svåra stund ger perspektiv på allt annat i tillvaron.

-Jag vaknade på morgonen och kände direkt att något var alldeles på tok. Jag kunde inte röra min arm och när jag skulle ropa på min fru kom det inget ljud från mina läppar. Allt på min vänstra sida hängde och jag förstod direkt att jag fått en stroke. Jag försökte resa mig men svimmade och var borta ett litet tag. Det var fruktansvärt och jag tänkte på allt jag aldrig mer kommer kunna göra. Det kändes som livet försvann och att jag skulle sitta förlamad resten av mitt liv. Det passerade många tankar genom skallen, säger Mats och lyfter kaffekoppen vars innehåll för länge sedan kallnat.

-Det var så många tankar och mitt i detta försökte jag säga förlåt till min fru…

Mats kom snabbt in på sjukhus där behandlingen startade omedelbart.

-De var underbara och redan efter ett par dagar kunde jag röra armen igen men motoriken fanns inte. Testerna gick inte tillräckligt bra och speciellt inte tillräckligt fort. Då kom tankarna och jag såg bilden av mig själv i omklädningsrummet då jag förklarar för gubbarna att jag aldrig mer kan jobba med laget. Då forsade tårarna…

Det har gått några månader och Mats är idag helt återställd fysiskt. Till tonerna av husguden David Bowie hittar ni nu honom på löpbandet på GPA. Samma löpband han passerat med skygglappar i tio år.

-Det gäller att ta vara på den här tiden…

Han har ett starkt psyke och det är en förutsättning för att bli en bra målvakt menar Mats.

-Det finns en känd svensk målvakt som skakade av sig alla misstag och alltid hittade syndabock bland backarna vid baklängesmålen. Vilken jvla idiot tänkte jag länge men ju mer jag funderar på det, ju mer rätt är det! Själv kunde jag, med rätta, ta på mig några baklängesmål men kanske skulle jag kört förnekelsestrategien fullt ut som denne VM-målvakt?

Mats jobbar sedan i början av 2000-talet heltid som målvaktstränare och vet att det krävs annat än bara ett starkt psyke.

-Spelförståelse, det är det absolut viktigaste. Kan du inte läsa spelet kommer du ofta felplacerad och allt blir så mycket svårare. Fast ibland kommer man fel ändå pga att någon vettvilling ändrar riktning på bollen eller att någon oförutsägbar kastvind skickar bollen alldeles för lång ifrån dig och du ser ut att ha hamnat långt ut i skogen i ditt försök att läsa spelet.

Jag minns ett tidigare samtal med Mats och den där rättvist elake journalisten i Helsingborgs Dagblad som efter en match mot IFK Hässleholm där förlusten blev stor för bollklubben.

– Han skrev att den där målvakten Mats Johansson mest liknade en svampplockare på utflykt än en fotbollsmålvakt… jag har sökt honom sedan dess                                

Sonny Karlsson knackar på glasdörren och vill in i sitt kontor. Mats viftar bort honom, vi sitter lugnt kvar i sportchefens kontor.

-Krickan, där har du en som har spelförståelse och helsickes fina fötter… allt det har han fått från mig!

Återigen kommer det smittande skrattet och jag passar på att tacka för två gånger 45 min ren njutning!

Richard Nilsson

Huvudpartner

Officiella branschpartners