Motståndarkollen: Östersunds FK

På fredag åker Bollklubben Häcken till Östersund för sin första allsvenska match i Jämtland. För motståndet står nykomlingen Östersunds FK som gör sin första säsong i högsta divisionen. Klubben bildades genom en sammanslagning för drygt 20 år sedan och kom säsongen 2015 tvåa i Superettan där de både gjorde flest mål och släppte in minst av alla lag. De har under engelske tränaren Graham Potter visat upp en passnings- och rörelseorienterad fotboll som fått många att höja på ögonbrynen över att en engelsk tränare verksam i Jämtland spelat en sorts fotboll som i det närmaste kan betecknas som spansk i stilen.

Resultatmässigt har de på tre matcher fått smaka på hela spektrat; oavgjort i premiären mot Hammarby, förlust i hemmapremiären mot AIK samt nu senast vinst mot Falkenberg med 2 – 1. Spelmässigt har de gjort två anmärkningsvärt starka halvlekar, första halvleken mot Hammarby samt även första halvlek mot Falkenberg spelade de i mångt och mycket ut motståndet. Mot AIK gick det tyngre, AIK gjorde 2 – 0 (bl a genom Carlos Strandberg) och hade bud på flera mål innan Östersund fick till en forcering i matchens slutskede som blev resultatlös. I segern mot Falkenberg dominerade man första halvlek fullständigt och lyckades stå emot hemmalagets slutforcering och få med sig tre poäng hem.

Häcken har för övrigt mött Östersund på Jämtkraft Arena tidigare, 2010 var det cupmatch och det blev hela 5 – 0 för ett Häcken med bl a Paulinho, Christoffer Källqvist och Emil Wahlström på bänken. 

Östersund har två spelare i laget som för lite drygt ett år sen fortfarande käkade lunch på Gothia Park Academy: Walid Atta blev inte långvarig i turkiska Genclerbirligi och återvände till svensk fotboll i år, samt spelskickliga försvararen Ronald Mukiibi som lånades ut från Häcken till Östersund förra säsongen och köptes loss inför årets. Även Hosam Aiesh tillhör ÖFK men är utlånad till Varberg.

Det är ett som sagt spelskickligt lag med många tekniskt och taktiskt duktiga spelare: målvakten Jamal Blackman är inlånad från Chelsea FC (!), mittfältsmotorn Brwa Nouri, offensiva spelare som Saman Ghoddos och Michael Omoh, centern Emir Smajic och engelsmannen Alex Dyer. Laget drabbades av ett stort avbräck i första matchen då skyttekungen Jamie Hopcutt bröt benet.

På fredag kväll möter de BK Häcken i Allsvenskans fjärde omgång.

Huvudpartner

Officiella branschpartners