Premiärseger!

I en sanslöst gastkramande thriller vann BK Häcken i premiären mot IF Elfsborg. Paulinho gav hemmalaget ledningen och Nasiru Mohammed utökade ledningen när Häcken var tio man. Elfsborg reducerade men kunde inte överlista en lysande Peter Abrahamsson i Häckens mål.
– Vi är givetvis otroligt nöjda med resultatet idag. När vi får spela med 10 man visar vi stort mod och fortsätter spela trots att vi varit under press i stora delar av matchen, säger Peter Gerhardsson.

Det blev en mycket chansrik match mellan två lag som har liknande idéer om att spela fotboll. Elfsborg tog kommandot direkt och hade en vass målchans som Peter Abrahamsson räddade efter 24 sekunders spel. Men efter fem minuter hittar Rasmus Schüller fram till Samuel Gustafson i straffområdet, hans inspel går på en boråsförsvarare och vem dyker inte upp precis där om inte Paulinho som smäller in Häckens första allsvenska mål för säsongen. Direkt efteråt följer en period där det är Elfsborg mot Peter Abrahamsson. Och det är Häcken-målvakten som vinner. Emir Bajrami skjuter, räddning, nytt skott på returen, ny räddning. Marcus Rohdén drar på, Abrahamsson räddar. Ett inlägg med nick från mycket nära håll, Abrahamsson parerar. Då var 15 minuter spelade. Efter den anstormningen kommer Häcken alltmer in i matchen och förlitar sig inte helt på kontringar.

Jeremejeff tvingas byta och in kommer en pigg John Owoeri som efter en minut på planen klappar in bollen i nät, målet underkänns dock för offside. Båda lagen skapar en del chanser men även gästernas Kevin Stuhr Ellegaard är en bra målvakt och ställningen 1 – 0 står sig till halvtidsvilan.

I den andra halvleken är spelet relativt jämnt med ett visst övertag för Elfsborg som jagar kvittering, Häcken är dock väldigt bra på att ställa om från försvar till anfall och får väl så klara chanser. De vassaste är Nasiru Mohammed som blir frispelade av Samuel Gustafson och en nick i ribbans överkant från Viktor Claesson samt en Elfsborg-frispark som Abrahamsson räddar i krysset. Men så får Jasmin Sudic, som dittills varit utmärkt, sitt andra gula kort och Häcken har att försvara en ettmålsledning med över 15 minuter kvar. Det visar sig till en början gå alldeles utmärkt.

Samuel Gustafson möter ett uppspel från eget straffområde, rycker framåt centralt och får iväg en millimeterpass i djupled till en framstormande Nasiru Mohammed som skickar in 2 – 0 med en man mindre. Elfsborg fortsätter att trycka på framåt och reducerar till 2 – 1 genom Adam Lundkvist. Peter Abrahamsson gör en ny strålande räddning och Paulinho får fast bollen högt upp i planen. I sista tilläggsminuten kommer Elfsborgs kvitteringschans men skottet smiter utanför stolpen och Häcken har vunnit över IF Elfsborg.

Häcken tar därmed tre poäng i Allsvenskans första omgång och är fortsatt obesegrade hemma på Hisingen på Bravida Arena. Härnäst väntar derby på fastlandet mot IFK Göteborg på onsdag innan Bollklubben tar emot regerande svenska mästarna IFK Norrköping på lördag.

Huvudpartner

Officiella branschpartners