Cupfinalen

I en oerhört svängig och spännande match avgick Bollklubben Häcken med segern efter straffsparkar och är cupmästare. Häcken kvitterade ett underläge med  0 – 2 i halvtid till 2 – 2 efter 90 minuter. Den oavgjorda ställningen stod sig hela förlängningens 30 minuter och finalen avgjordes på straffar. Efter fem straffomgångar var det fortfarande lika men så räddade Peter Abrahamsson sin andra straff för dagen, fram klev Simon Sandberg och placerade upp sin straff i krysset och alla Häcken-supportrar som någon gång genom tiderna har önskat sig en titel fick se sin dröm gå i uppfyllelse.
– Det här betyder oerhört mycket för oss i laget, för våra supportrar och för alla som jobbat i klubben och längtat efter det här. Vi vann Svenska Cupen och ska spela ute i Europa i sommar, sa en överlycklig Peter Gerhardsson på presskonferensen efter att han high-fiveat minst halva den tillresta klacken.

Malmö inledde matchen starkt och hade ett skott i stolpen redan efter en minut, men Häcken var samlade och kunde spela sig fram till halvchanser och lägen, ofta var Nasiru Mohammed inblandad i avsluten för Häcken och Wolff Eikrem för Malmö FF. Med sex minuter kvar av halvleken når ett inlägg Markus Rosenberg som sätter 1 – 0 för hemmalaget och fyra minuter senare gör Wolff Eikrem ett mycket vackert frisparksmål och utökar till 2 – 0. De sista minuterna av halvleken är hetsiga och domaren delar ut fyra gula kort på lika många minuter. Sammantaget har MFF fått en mycket bra utdelning på relativt få chanser.

Sex minuter in i andra halvlek blir Oscar Lewicki utvisad efter en tackling på Mohammed Abubakari som blir skadad men kan återgå till att spela. Matchen är nu rejält grinig och domaren har fullt sjå med att behålla kontrollen. Då rycker Mohammed fram till höger och slår ett inlägg som Demba Savage otagbart skallar in. Häcken har reducerat med en halvtimme kvar. Nasiru Mohammed får på ett skott som tippas till hörna av Wilandh, strax senare nickar Simon Sandberg fram bollen till Mohammed som vänder bort sin försvarare och placerar in 2 – 2. Demba Savage står för matchens brytning vid mittplan, Alexander Jeremejeff lobbar över och drar senare en volley utanför. Samuel Gustafson skjuter ett skott som räddas till hörna. Men med sju-åtta minuter kvar av ordinarie tid börjar Häcken tröttna och Malmö skapar tryck. Abrahamsson gör en svettig räddning på en frispark, Tinnerholm skjuter utanför, Emil Wahlström gör en avgörande brytning och matchen går till förlängning.

Abrahamsson stoppar ett friläge och kolliderar med en motspelare, Nasiru Mohammed skjuter över. Det är två mycket trötta lag som ger allt utan att orka organisera sig i förlängningen. Malmö känns starkare men de kommer inte fram hela vägen, Jasmin Sudic gör en enastående brytning med fem minuter kvar av förlängningen och det går till straffläggning. Lagen skjuter 14 straffar, alla går på mål. Johan Wiland räddar en. Peter Abrahamsson räddar … två. Simon Sandberg kliver fram och skickar in bollen i krysset och hela Bollklubben Häcken till Europa League och dess första titel. Bollklubben Häcken från Hisingen, Göteborg är Svenska Cupmästare 2016.

Extra stor matchhjälte för Häcken var Christoffer Källqvist, Jasmin Sudic, Tefu Mashamaite, Rasmus Schüller, Niels Vorthoren, Demba Savage, Dardan Rexhepi, Paulinho, Mohammed Abubakari, Baba Mensah, Martin Ericsson, Kari Arkivuo, Gustav Berggren, Alexander Jeremejeff, John Owoeri, Niclas Andersén, Nasiru Mohammed, Samuel Gustafson, Simon Sandberg, René Makondele, Egzon Binaku, Peter Abrahamsson, Joel Andersson, Adam Andersson, Albin Skoglund, Alexander Nadj, Pontus Ekblom, Peter Gerhardsson, Christian Lundström, Mats Johansson, Patrik Ghazarian, Adad Baranto samt Leif ”Moffa” Johansson. 

Huvudpartner

Officiella branschpartners