Hemmaseger!

Bollklubben Häcken gjorde tre mål framåt och vann mot Jönköping Södra hemma på Hisingen i Allsvenskans tionde omgång. Arkivuo öppnade målskyttet, Gustafson satte tvåan och Jeremejeff trean innan J-Södra satte en straffretur i slutminuterna. 3 – 1 för Häcken i en mycket övertygande seger.
– Vi är spetsiga framåt och har ett bra försvarsspel över hela planen, säger Peter Gerhardsson.

Matchinledningen var intensiv med två bollvårdande lag som spelade ett snabbt kortpassningsspel och trots att Häcken pressade smålänningarna högt och aggressivt försökte de spela sig ur pressen. Häcken har direkt i inledningen ett fint anfall som går från vänsterkanten till högerkanten och så in till Samuel Gustafson som skjuter på målvakten. Pavel Cibicki är J-Södras bästa målskytt och han får på ett bra skott som Peter Abrahamsson räddar.

Efter 16 minuter slår Gustafson en hörna som nickas undan, utanför straffområdet dyker Kari Arkivuo upp och dundrar in ett skott rakt igenom trafiken framför målvakten Damir Mehic och in i mål.  Båda lagen fortsätter att skapa chanser men så snor planens kanske bästa spelare Mohammed Abubakari bollen, passar Martin Ericsson som spelar en framstörtande Nasiru Mohammed som passar en helt fri Samuel Gustafson. Det blir inte en chipp som i matchen mot Falkenberg utan han slår istället en tunnel på Mehic och Häcken leder med 2 – 0 efter en halvtimmes spel.

Jeremejeff får en lysande chans efter att ha gjort bort sin back men missar avslutet. Häcken fortsätter att pressa Jönköping och Abubakari fortsätter att vinna boll efter boll. Men så brister det i kommunikationen i Häcken-försvaret och Abrahamsson kan med nöd och näppe tippa Kusicas skott i undersidan av ribban och ut. Häcken går därmed till pausvilan med 2 – 0 efter en chansrik och fartfylld halvlek.

I andra halvlek spelar Ericsson skickligt fram Jeremejeff som helt fri drar in 3 – 0 efter två minuters spel. Ericsson gör om nästan samma sak men lobbar den här gången fram till Jeremejeff vars skott räddas. Kari Arkivuo, som fått smak på att göra mål, skjuter tätt över i ”Paulinho-läge”. Efter detta följer en av de mest dominanta perioderna mot allsvenskt motstånd Häcken presterat i år. Man kontrollerar matchen totalt och tvingar smålänningarna att jaga bollen över hela planen. J-Södra gör ett trippelbyte med 35 minuter kvar av matchen utan att få någon egentlig effekt ute på planen. Gerhardsson lämnar kvar Paulinho på bänken och vi får se Adam Andersson, Gustav Berggren och Baba Mensah. Berggren gjorde allsvensk debut mot Falkenberg och för Mensah var det första gången han spelade allsvenskt.

I matchens slutskede gör Emil Wahlström en utmärkt basket-block som blir till straffspark eftersom man inte får använda händerna i fotboll. Peter Abrahamsson gör en grym straffräddning, tyvärr till ingen nytta, eftersom Cibicki helt ostörd får lägga in returen i öppet mål. Häcken håller därmed inte nollan den här matchen heller, vilket man inte ännu inte gjort i år. Men det ska inte förta att Häcken gör en utmärkt match mot ett skickligt motstånd.

 

Huvudpartner

Officiella branschpartners