Seger mot Djurgården!

Bollklubben Häcken besegrade Djurgårdens IF med 3 – 1 i den sista matchen innan EM-uppehållet. Paulinho gjorde två mål och John Owoeri ett i en svängig och chansrik match där båda lagen skapade flera klara målchanser. Häcken går därmed till EM-uppehållet som åtta i den allsvenska tabellen där 18 omgångar återstår.

Det var gästerna Djurgården som inledde matchen starkast där de innan fem minuter gått ordnat fram tre hörnor. Men om det är något som Häcken är väldigt väldigt bra på så är det att anfalla på lag som anfaller, något som på den gamla goda tiden kallades för en ”kontring”. Efter 10 minuter har Samuel Gustafson ett skott som täcks men går i en båge mot bortre krysset där det räddas till hörna av målvakten. Två minuter senare smäller det efter fint kortpassningsspel i och kring Djurgårdens straffområde, Martin Ericsson spelar in bollen och där dyker han upp som han alltid gör, Paulinho, och trycker in ledningsmålet.

Djurgården replikerar direkt. En frispark från Kevin Walker når en gammal bekants panna, Mathias Ranegie är fortfarande lika stor, stark och bra som när han var gulsvart, och hans nicklobb går över Peter Abrahamsson och i mål. Efter en skada på Joel Andersson kommer Baba Mensah in och han som rimligtvis är Allsvenskans mest användbara försvarare, Simon Sandberg, kliver ut på högerbacken från sin mittbacksposition. Resten av halvleken ser två lag som båda kommer till halvbra lägen som blir till skott som antingen räddas eller går utanför målramen. Närmast kommer Walker med en ny frispark som tar i ribbans översida. Samuel Gustafson hittar fram till en frenetiskt löpande John Owoeri som tar emot och kommer fri med målvakten men inte får ordning på avslutet.

Men med bara någon minut kvar av halvleken hittar Gustafson återigen fram till Owoeri som helt fri rundar målvakten, kommer ur vinkel och ger bollen till Paulinho som sätter 2 – 1 i öppet mål. Häcken har därmed en ledning med sig in i omklädningsrummet efter en halvlek där Djurgården skapade sina chanser i luftspelet medan Häcken hittade kombinationer efter marken.

De inledande 20 minuterna i andra halvlek spelar Häcken helt enkelt briljant fotboll. Bollen går lite grann som på ett snöre mellan rörliga och tekniska spelare. Både Samuel Gustafson och John Owoeri har bra lägen som inte hittar in i nätmaskorna innan just Owoeri tar emot felvänd, vänder runt och skjuter in bollen perfekt vid stolproten. 3 – 1 till Häcken och Gustafson får ett lysande läge att i princip avgöra efter en passning från Nasiru Mohammed men skottet stoppas av målvakten. 

Istället tar sig Djurgården in i matchen via sitt inläggspel och fasta situationer. Ranegie drar på en bicycleta som träffar stolpen insida och går ut. Sam Johnson kommer upp perfekt och skallar en stenhård nick mot krysset men Peter Abrahamsson gör ytterligare en sån där räddning man inte fattar hur den gick till. Men så fort Djurgården försöker etablera något spel kommer det en gulsvart kontring där Owoeri, Mohammed, Paulinho och Gustafson kommer med hög fart mot Djurgårdsmålet. Båda lagen har varsin riktigt het chans i slutminuterna men Djurgården får inte in bollen efter en hörna och Paulinho missar sitt avslut ovanligt nog. 

Matchen slutar därmed 3 – 1 till BK Häcken och Paulinho har i år gjort fler mål (8) än matcher (7) i Allsvenskan.

Matchreferat följer

Huvudpartner

Officiella branschpartners