Historisk seger i Borås!

Bollklubben Häcken tog en historisk seger när man besegrade IF Elfsborg i Borås. Segersiffrorna skrevs till 4 – 2, målskyttar var John Owoeri x2, Samuel Gustafson och Alhassan Kamara. Häcken vände först till ledning med 3 – 1 efter att Elfsborg tagit ledningen redan efter tre minuter. Hemmalaget reducerade till 3 – 2 innan halvtid och inbytte Kamara kontrade in 4 – 2 i andra halvlek, hans första mål för BK Häcken.
– En väldigt skön seger. Vi hade aldrig vunnit här. Nu har vi gjort det. Jag hatar statistik, men i dag kan det vara okej, säger Peter Gerhardsson.

Gerhardsson syftade på att BK Häcken innan dagens match aldrig någonsin vunnit en allsvensk bortamatch mot Elfsborg, en svit som alltså numera är bruten för alltid. Det började verkligen inte särskilt fötroendeingivande – Elfsborg tryckte på direkt mot ett Häcken som uppträdde lite förvirrat i matchinledningen – och Simon Hedlund kunde ge hemmalaget ledningen innan matchklockan ens passerat tre minuter. Men efter tio minuter hade BK Häcken både skapat ett par chanser samt hittat rätt med positionerna. Eftersom Peter Gerhardsson tycker att det är relativt ointressant med sifferkombinationer gör hemsidan här ett försök att beskriva hur laget såg ut. Wahlström, Lindgren och Sudic bildade en central trebackslinje med Adam Andersson och Kari Arkivuo något framskjutna på varsin kant. Abubakari och Schüller var överallt på det centrala mittfältet med Samuel Gustafson högt upp centralt framför dem och med Savage och Owoeri på varsin kant.

Nåväl, hur det än var med den saken så klickade helt plötsligt precis allt för Häcken. En fin djupledsboll hittar Demba Savage till höger som driver framåt och slår en perfekt pass tvärs över straffområdet till John Owoeri som bara har att lägga in bollen i öppet mål. Häcken har därmed kvitterat bara tio minuter efter Elfsborgs ledningsmål och tar under en period total kontroll över matchen. Efter 22 minuter brytpassar Rasmus Schüller fram bollen till Samuel Gustafson som blir helt fri och behärskat placerar in ledningsmålet. 2 – 1, och nu är det Elfsborg som börjar uppträda förvirrat. Adam Andersson får till en fin volley på ett inlägg som smiter tätt utanför. En Elfsborgsspelare slår en bakåtpass som går rakt i gapet på Owoeri som rycker ifrån, rundar målvakten och lägger in 3 – 1. Gustafson smeker en vacker lobb men Ellegaard hinner tillbaka och räddar på mållinjen. Savage knuffas omkull bakifrån i straffområdet utan åtgärd från domaren.

Så från ingenstans når en djupledsboll från Elfsborgs planhalva rakt igenom Häckens försvar och Prodell lyfter bollen över en överspelad Abrahamsson och i mål. Matchens femte mål är ett faktum och det har bara gått 35 minuter av första halvlek. Elfsborg är nära att kvittera med två minuter kvar av halvleken men Abrahamsson räddar Jebalis nick. 3 – 2 står sig in i halvtid.

Fem minuter in på andra halvlek skapar Elfsborg en dubbelchans som inte resulterar, Häcken är tillbakapressade men sticker upp emellanåt och skapar farligheter. Både Samuel Gustafson och Rasmus Schüller testar Ellegaard med hårda skott utan att lyckas. Abrahamsson får göra både en och två ännu svettigare räddningar och ovan nämnde Djibali har en nick utanför. Strax efteråt slår Mohammed Abubakari en perfekt djupledsboll till nyligen inbytte Alhassan Kamara som flyger fram på vänsterkanten, viker in och skruvar in bollen i bortre krysset. Ett rent ut sagt rasande vackert mål, Kamaras första för BK Häcken. 4 – 2 alltså, men Elfsborg ger inte alls upp. Med fem minuter kvar räddar Peter Abrahamsson, återigen, ett friläge vilket gör att avslutningen inte blir den nagelbitare det kunde ha blivit.

BK Häcken vinner med 4 – 2 på bortaplan mot IF Elfsborg och klättrar upp till en allsvensk femteplats.

Huvudpartner

Officiella branschpartners