”Jag fick en bra känsla direkt”

I vad som torde vara BK Häckens mest överraskande storvärvning sedan Diego Lugano gjorde klubben som bekant klart med utlandsproffset Alexander Farnerud i tisdags kväll. Hemsidan fick tillfälle till en kort pratstund med den landslagsmeriterade mittfältaren och hälsade honom hjärtligt välkommen till BK Häcken och Hisingen.

Vi inledde med en fråga vi definitivt inte kan svara på själva: ”Kommer du ihåg vad du gjorde den 20 oktober 2003?” Det gör av naturliga skäl inte Alexander Farnerud heller men det var alltså då han gjorde sin senaste allsvenska match. Han gjorde Landskronas första mål i vad som slutade i en seger med 3 – 1 mot Enköpings SK. Efter det gick flyttlasset iväg till franska ligan och Strasbourg för den då 19-årige talangen.
– Det gick bra i Strasbourg, vi vann franska ligacupen vilket var en stor upplevelse och efter det kom Stuttgart och värvade mig. Det blev två fantastiska år där, vi vann Bundesliga och var nära att ta hem dubbeln men förlorade i cupfinalen. Vi spelade i Champions League och så, sen fick jag inte längre speltid och valde att gå till Bröndby. Där gick det lite upp och ner, vi var nära att rubba FC Köpenhamn ett år men de var väldigt bra under den här perioden. 

Efter 2,5 år i Danmark skrev Farnerud på för schweiziska Young Boys där han trivdes utmärkt. Det blev spel i Europa League och han valdes till hela ligans bästa spelare. Det fick flera klubbar intresserade och Torino FC gjorde slag i saken och värvade honom. Efter tre år i Serie A gick hans kontrakt ut, vilket ledde till att han en tisdagskväll i augusti skrev på ett kontrakt på 3,5 år med Bollklubben Häcken.
– Det känns bra! Jag fick en bra känsla direkt i första mötet med Sonny Karlsson. Han förklarade hur BK Häcken arbetade och ur han såg på mig och vad jag kunde bidra med. Jag tog mig en funderare på det, pratade med lite folk och kände att det här kommer att bli bra. Så nu är jag här, säger Farnerud.

För de som inte följt Alexander Farnerud ute i Europa samt i de landskamper han gjort bad vi honom att med egna ord beskriva vilken typ av spelare han är.
– En teknisk mittfältare med offensiv inriktning. Jag har spelat mycket som ytter och ofta agerat framspelare men även gjort några mål lite då och då, det är i offensiven jag har mina styrkor, säger han.

Det blir även en återförening med en gammal lagkamrat i BK Häcken. Alexander Farnerud och Rasmus Lindgren spelade ihop i Landskrona och har känt varandra länge, riktigt länge.
– Ja, Rasmus är en gammal barndomskamrat. Vi spelade fotboll ihop från att vi var fem år till vi var 18 och han lämnade för Ajax. Vi har hållt kontakten hela karriären, det ska bli roligt att spela ihop igen. Han har bara sagt bra saker om klubben och har berättat om hur han trivs. Det var också en del i varför jag valde BK Häcken, avslutar nyförvärvet.

Alexander Farnerud kommer att göra sin första träning på Hisingen på onsdag och är inte med i matchen mot Örebro på söndag.

Huvudpartner

Officiella branschpartners