PGs Sound no 72

Fotboll och musik tillhör mina passioner i livet, men när jag någon gång får frågan om meningen med livet så är svaret enkelt för mej. Mina barn!! Kärlek till föräldrar, sambos, fruar är speciell i sig men kärleken till ett barn är det starkaste man kan uppleva. Så jag är så oerhört tacksam för mina tre underbara barn. Kul ni ville vara med ( obs ej tvingade ) på listan. Här kommer Andreas, Emma och Caspers favoriter! Sen trycker jag till 5 gamla och fem nya, så totalt 25 låtar denna gång, håll till godo!!

Andreas här, Peters förstfödde. Precis som min syster är jag född i Stockholm och uppvuxen i Uppsala. Är nu tillbaka i Stockholm sedan snart ett decennium och börjar doktorandtjänst till hösten, inom psykologi. Fick lägga ner fotbollskarriären efter en skada och satsade istället på musik. Har varken vunnit Svenska Cupen eller stora silvret, men kan stoltsera med att ha spelat in en riktig CD-skiva och förtusan, en i Häckenkretsar välspelad sång om en viktig skillnad. Är såklart bajare, men visst finns Häckensympatier. Barn som växer upp idag kanske inte kan föreställa sig att inte ha nästan all musik tillgänglig och nära till hands. Inte jag heller, som växte upp med en pappa som köpte och samlade det mesta. Här kommer ett smakprov följt av lite annat.

1. Karusellkvällarna – Eldkvarn. Det kanske dröjde lite innan pappas Eldkvarnsindoktrinering fick fäste, men jag märkte när jag började lyssna aktivt och självmant senare i livet att texterna satt i ryggmärgen.  Den här låten hade jag på ett av mina mest lyssnade blandband och den satte sig kanske lite extra.

2. The Masterplan – Oasis. Minns att jag och pappa satt och tittade på MTV (möjligen ZTV) och en av 90-talets största hit rullade. Jag tyckte det var lite roligt att Noel såg ut som Mr Bean. Eftersom pappa även köpte singlar så fanns denna fantastiska bit tillgänglig, B-sida till Wonderwall.

3. We are Jonah – The Waterboys. En låt som gick varm på den bärbara CD-spelaren under nuvarande milleniums begynnelse. Gillade texten som dramatiskt berättar en skruvad historia. Den skotska dialekten, pianosticken och det malande gitarrsolot i slutet ger det lilla extra.

4. Across 110th Street – Bobby Womack. En låt som jag inte tror finns i pappas samling, men kände att jag behövde ha med lite soul. När jag och pappa var i New York för ett antal år sedan tvingade jag honom att gå upp och korsa 110:e gatan till Harlem, med anledning av denna låt. Antagligen inte lika farligt nu som tidigt 70-tal, men vi stannade ingen längre stund.

5. Din alkoholism är ingen alkoholism – Johan Heltne. En Uppsalaartist, författare och Häckenfan sedan unga år (enligt egen utsago pga de snygga tröjorna) får knyta ihop säcken. Johans bror och jag brukade sitta i Johans rum och lyssna på Kent efter att vi varit och skjutit frisparkar i några timmar. En lågmäld historia som avslutas med skönt Broder Danielskt malande.

/Andreas

Emma Gerhardsson heter jag. Jag är född i Stockholm men uppvuxen i Uppsala, (snart) 29 år ung. Som utbildad barnspecialistsjuksköterska jobbar jag på en mottagning för njursjuka barn med allt från högt blodtryck till njurtransplanterade, nyfödda upp till 18 år. Utöver det är jag doktorand och forskar om amning. Fritiden spenderas gärna, kanske inte helt oväntat, framför en bra fotbollsmatch. Lördagar med stryktipset är heliga för mig och min sambo, han som numera är ett inbitet Häckenfan och jag som inbiten bajare. Nu ska jag bjuda på fem låtar som jag gillar och som har en speciell betydelse för mig.

6. Just idag är jag stark – Kenta. Om jag bara fick lyssna på en låt resten av mitt liv så skulle jag välja denna. Håkan Hellström, som är ett stort GAIS-fan, öppnade sin spelning med denna låt vilket visar på att det är mer än bara en introlåt för Bajen. Ett tag lyssnade jag på den nästan dagligen och starkare blev jag. Sedan kan jag inte förneka att känslan är obeskrivlig när jag och 20.000 till får sjunga den tillsammans.

7. These streets – Paolo Nutini. Född i Skottland 1987 och släppte sitt debutalbum 2006, samma år som jag tog studenten, nu tio år sedan. Jag lyssnade på den då och jag lyssnar på den fortfarande. Paolos producent har bland annat jobbat med Coldplay, även det en grupp i min smak.

8. Jesus, etc. – Wilco. Jag har fått många musiktips från pappa genom åren och denna låt fastande jag för direkt, jag är svag för stråkarna. Ett rockband från Chicago där medlemmar bytts ut och där enbart sångaren Jeff Tweedy och bassisten John Stirratt varit med sedan starten 1994. Den 4:de november i höst ska ja se dem live och jag har fått tips från coachen att börja öva in låtarna nu.

9. Chans-Kent. 1993 spelade Kent på Kalmars nation i Uppsala och jag tror att pappa var där. Nu säljer dem ut konserter på stora arenor och den 16/12 är jag på Tele2 för att se den näst sista konserten. Jag har alltid varit svag för bra texter och Jocke Berg är en av de bästa låtskrivarna jag känner till så det var svårt att välja låt. Lite utanför boxen vill jag tipsa om en restaurang i Sthlm med Sveriges bästa mat och som ENBART spelar kentmusik, LillaEgo!

10. Nu kan du få mig så lätt-Håkan Hellström. Jag, pappa och Andreas hörde ”känn ingen sorg för mig Göteborg” för första gången i bilen på väg till landet. Pappa hade köpt någon skiva med nya låtar och vi skulle rösta vad vi tyckte. Vi gav alla högsta betyg till Håkan.  Dock valde jag en annan låt idag, men även den från första skivan som släpptes år 2000. Håkan är med och utmanar Jocke Berg i fantastiska texter.

/Emma

Jag heter Casper och är inte så gammal som mina äldre syskon ( vilket innebär att pappa TROR jag gillar detta ). Jag återkommer om några år och bekräftar den här listan!

11. Jackson Browne – Yeah yeah, när någon upprepar yeah yeah 100 tals gånger så är det klart att man sjunger med. Tror det är en gammal gubbe som sjunger.

12. Viktor Olsson – 27 kvm, när någon sjunger texter om ”fotbollsplan” så flippar jag direkt. För övrigt min första konsert, Taube scenen på Liseberg, orkade 3 låtar sen var min konsert debut över!

13. Kent Norberg – Lika vacker som dagen är lång, för två veckor sedan var jag på min andra konsert och den här gillade jag skarpt,hoppade och diggade en låt som jag kände igen från min spellista från bilen, sen blev det Kaninlandet!

14. Bob Hund – Tralala lilla molntuss….., gillar den här textraden, molntuss är ett härligt ord.

15. Sleaford mods – No one´s bothered, här kommer min verkliga favorit, kolla videon på youtube så förstår ni, jag kallar den för ”Gubbarna”, varje gång jag sätter mej i bilen så tvingar jag pappa spela den genom att tjata ”Gubbarna” tills den går igång!

/Casper

Tack mina barn, nu kommer lite gammalt o nytt som ni kan ta del av! Först ut några gamla örhängen:

16. Grapes of wrath – A very special day, direkt kopplat till mina barn, välkomna till världen!

17. The Walkabouts – Feels like going home, ibland är längtan stor när man är borta väldigt mycket, den här är bra i bilen när man är på väg hem efter olika bollturnéer.

18. Eels – I like the way this is going, en underbar text som andas optimism och det är något vi kanske kan bli bättre på i dessa tider. Här en live version.

19. Steve Harley – Make me smile, en av de allra bästa låtar som gjorts, lite samma tema som förra, få oss att le mer, skratta mer!!! Så engelskt!

20. Eldkvarn – Vilken dag som helst, den här låten tillägnar jag min äldsta son Andreas, du var 10 år när den kom och tänkte/ tänker alltid på dej när jag spelar den.

Och så lite nytt:

21. Michael McDermott – Willow springs, en Dylansk artist som släppt nytt, här mycket Bob och fantastiskt bra låt och platta.

22. Wilco – If i ever was a child, yes nytt och spännande med W, den här ska Casper få höra många gånger!!!!!

23. Handsome family – Gold, en av många konserter med Emma var på Handsome Family, på Pustervik. Nu förknippas alltid första tanken på Emma när jag hör dem här. Här en ny låt från en magisk duo!

24. The Last shadow puppets – The dream synopsis, WOW artist med en härlig låt från nya albumet, får inte missas.

25. Lars Winnerbäck – Blues for a salesman, årets bästa text, kommer alltid förknippas med Casper när jag är ute på mina fotbollsturnéer.

Tack mina barn, ni är det viktigaste i mitt liv!

Här hittar ni listan: PGs SOUND

NU kör vi, Rock on!

Huvudpartner

Officiella branschpartners