Oavgjort mot Blåvitt

Bollklubben Häcken hämtade upp ett underläge med 0 – 2 till 2 – 2 i det fullsatta derbyt mot IFK Göteborg. John Owoeri och Alhassan Kamara målskyttar för hemmalaget.
– Vi är inte bra alls första 15 minuterna men kommer in i det allt mer, även starkt att hämta upp ett underläge med 0 – 2 till oavgjort, säger Peter Gerhardsson.

Det var IFK Göteborg som fullständigt tog tag i matchen direkt vid avspark. Inom en minut hade Peter Abrahamsson fått göra två svettiga räddningar innan den tredje chansen sköts över. IFK fortsätter ha kommandot och BK Häcken får inte till något spel alls, första avslutet dröjer 11 minuter. Efter 15 minuter får IFK straff som Emil Salomonsson sätter stenhårt bakom Abrahamsson. 0 – 1 och det var nog en och annan som kände att det började likna vårderbyt där IFK gjorde första målet tidigt och sedan bara höll undan resten av matchen. Men efter drygt 20 minuter börjar hemmalaget hitta sitt spel allt mer och det skapas en och annan målchans. Nasiru Mohammed är pigg ute på sin högerkant och Alexander Farnerud, Rasmus Schüller och Mohammed Abubakari fördelar runt bollen och IFK hamnar allt längre ner i banan.

Med några minuter kvar av första halvlek uppstår en märklig situation när BK Häcken får frispark inne i straffområdet, i princip på kortlinjen. Rasmus Lindgren skjuter på Farneruds petning men det är alldeles för mycket spelare som täcker för att skottet ska gå i mål, och det tog över två minuter att genomföra frisparken.

I andra halvlek tar BK Häcken tag i spelet i inledningen innan det blir allt mer en matchbild där tiden bara går utan att något lag kommer till avslut. Men helt plötsligt får Demba Savage BK Häckens dittills bästa chans men hans skott från utmärkt läge går utanför Alvbåges stolpe. Efter exakt en timmes spel  kontrar IFK och kommer tre mot två, bollen når Omarsson som kan lägga in 0 – 2 i öppet mål. En besvärlig påminnelse om att det är mål och inte bollinnehav som avgör matcher. Gerhardsson byter in John Owoeri som står för matchens soloprestation när han får bollen nere vid sidlinjen, driver inåt och sedan skruvar in reduceringen i bortre krysset. Och han får det att se både enkelt och självklart ut. 1 – 2 och BK Häcken trycker på framåt via Farnerud innan Owoeri hittar Alhassan Kamara felvänd i straffområdet. Han vänder upp och avlossar ett vänsterskott som är minst lika hårt som Salomonssons straff tidigare. BK Häcken har utjämnat med 20 minuter kvar av matchen.

IFK gör några byten och flyttar fram spelet och resan mot slutsignalen kännetecknas av ett böljande spel med allt mer trötta spelare som både vill vinna och inte riskera att förlora. BK Häcken är bättre på att komma fram till avslut än IFK, Gerhardsson byter in Jasmin Sudic och går över till trebackslinje. Farnerud skjuter efter en kontring, IFK:s Sabah gör detsamma fast över. Och så, med bara sekunder kvar av extratiden, rinner Nasiru Mohammed igenom centralt och har ett utmärkt läge att vinna matchen åt sitt BK Häcken. Men skottet går utanför och matchen slutar oavgjort 2 – 2. Ett resultat båda lagen är lika missnöjda över, IFK för att de tappat en tvåmålsledning, BK Häcken för att de skapat flest chanser.

Huvudpartner

Officiella branschpartners