Efter säsongen är …

… före säsongen. BK Häcken har spelat sin sista match för 2016 men träningen är i full gång inför nästa säsong. Fotbollspass varvas med fyspass för att stärka upp spelarna och vi besökte laget när de under ledning av Nicklas Möller körde ett styrkepass. Det skedde i CrossFit Backaplans lokaler där det är sex pass inplanerade innan ledigheten.
– Det vi gör nu är att dels lägga en grund till deras fysiska status, dels ger dem verktyg att underhålla den under ledigheten, säger Nicklas Möller. Det finns även vissa styrkeövningar, vissa rörelser vi arbetar med under hela säsongen. Här lägger vi grunden och lär in tekniken för dem.

När några av de mest träningsvilliga idrottsmän man mött faller ihop efter 80 minuter och ifrågasätter om de ens klarar att köra bilen hem efteråt, förstår man att det inte är någon liten påfrestning de utsätts för. Möllers utrop om att det är dags för en övning till möts med omväxlande stönanden och sammanbiten tystnad.
– Det ingår ju lite i fystränarens roll att spelarna ska gnälla på en, men det är ganska lugnt tycker jag. Framförallt gör spelarna det här väldigt bra. De förstår precis varför vi gör det här – för att de ska bli bättre och för att det är egentligen nu säsongen börjar, fortsätter Möller.

En annan viktig del i fys- och styrketräningen är att anpassa den efter den individuella spelaren. Alla spelare har delvis olika behov och förutsättningar.
– Ibland vill man träna på deras svagheter, ibland vill man förstärka det de redan har en talang för. En fråga, som är intressant, är från när vi hade Waris Majeed i klubben. Han var ju en otroligt explosiv spelare med fantastisk snabbhet. Vi hade även Josef Elvby, en spelare som inte var särskilt snabb men krossade beep-testet och rundade yo-yo-testet, som mäter uthållighet. Vem var snabbast? Det beror ju på hur du definierar det. Om man då tänker sig upprepade tiometers ruscher med några sekunders vila emellan så är ju Elvby snabbare än Majeed efter fyra-fem rundor när Waris är trött. 

Efter att drygt 20 vuxna män rasat ihop på golvet och Möller förklarat att passet är över, samlar alla ihop sig och beger sig mot Gothia Park Academy för lunch. Några av ledarna har deltagit i träningen och hjälper till att ställa i ordning. På fredag, efter dubbla pass på torsdagen, är det dags igen.

 

Huvudpartner

Officiella branschpartners