Mikael Stahre ny tränare för BK Häcken!

BK Häcken presenterade idag på en presskonferens Mikael Stahre som ny chefstränare för A-laget. Han kommer närmast från ett tränaruppdrag för Dalian Yifang i Kina men har tidigare tränat IFK Göteborg, Panionios, AIK samt Väsby United på seniornivå. Hemsidan fick en intervju med honom i samband med att han presenterades på dagens presskonferens.

Först och främst, hjärtligt välkommen till Hisingen och BK Häcken!
– Stort tack! Det är alltid spännande att komma till en ny klubb med nya medarbetare, ledning, spelare och supportrar. Jag ser fram emot att få sätta igång.

Hur kommer det sig att du från ditt perspektiv valde att gå till BK Häcken?
– BK Häcken är en spännande klubb som vill utvecklas och bli bättre. Det finns en ny arena, mycket bra faciliteter, en ekonomi i balans samt en bra egen akademi. Det finns även goda förutsättningar att också utveckla mig själv. Ledarskap handlar oerhört mycket om erfarenhet och i den meningen är jag fortfarande nybörjare. Jag vill och behöver utvecklas.

BK Häcken är ju en historiskt ”mindre” klubb än dina tidigare klubbar AIK och IFK Göteborg, hur ser du på det?
– Att antalet supportrar är större på andra ställen betyder ju inte att passionen är mindre här. Vi ska tillsammans göra allt för att tillfredsställa supportrarna, oavsett antal.

BK Häcken förknippas med en passnings- och anfallsinriktad fotboll, vad är din spelfilosofi?
– Klubben med Sonny i spetsen har ju värvat spelare som är skickliga bollspelare och så kommer det att förbli. För mig handlar det om att helheten ska fungera, allt räknas i fotboll. Jag drivs av att göra det man har bestämt – vad det är i detalj är egentligen mindre viktigt. Jag försöker alltid leverera det som min arbetsgivare har givit mig i uppdrag. I slutändan är tränarens uppgift att optimera lagets egenskaper för att vinna så många matcher som möjligt.

Klubben vann sin första titel i år, hur ser du på Häckens möjligheter att göra ännu bättre resultat i framtiden?

–  Jag har vunnit, blivit tvåa, blivit trea, vunnit cupen två gånger på två olika ställen. Men jag vet också att man lätt kan hamna på sniskan om man inte är ödmjuk. En viktig del i att nå framgång är att man baserar sina analyser på fakta. Man är alltid det som tabellen och statistiken säger att man är. För att vinna Allsvenskan behöver man minst vinna 18 segrar. Malmö vann 21 matcher i år, Häcken vann 11. Det är jävligt svårt att vinna! Man behöver träffa mitt på plankan, om och om igen. 
 
Vi hälsar Mikael Stahre varmt välkommen till BK Häcken!
 
FAKTA
 
Mikael Stahre, 41 år. 2 söner och sambo
 
Tränarkarriär på pojk- och juniornivå:
Gröndals IK
Hammarby IF
AIK
 
På seniornivå:
Assisterande tränare AIK 2006
Väsby United 2007-08
AIK 2009 samt delvis 2010
Panionios (Grekland) 2010
IFK Göteborg 2012-14
Dalian Yifang (Kina) 2015-16
 
Meriter (urval):
JSM-guld AIK 2004
Stora Silvret AIK (assisterande) 2006
Semifinal i Svenska Cupen, Väsby United 2007
Uppflyttning till Superettan, Väsby United 2007
SM-guld och Cup-guld AIK 2009
Årets Tränare, Fotbollsgalan 2009
Guld i Supercupen, AIK 2010
Cup-guld, IFK Göteborg 2013
Stora Silvret, IFK Göteborg 2014

Huvudpartner

Officiella branschpartners