Tack för den här tiden, P-G!

Peter Gerhardssons tid som chefstränare för BK Häcken är över. Från att han tog över en allsvensk nykomling inför säsongen 2009 har han och klubben bara rört sig i en riktning – framåt. Endast fem andra klubbar har tagit fler allsvenska poäng än Gerhardssons Häcken och samtliga framgångar har nåtts med en anfalls- och passningsinriktad fotboll som blivit hela klubbens signum. Det blir för undertecknad helt överväldigande att sammanfatta allt som han och klubben presterat på de här åtta säsongerna men här kommer iallafall ett litet urval utan någon som helst inbördes ordning.

Tre allsvenska skytteligatitlar på sex år. ”Vill ni se mål får ni gå på hockey” sa en svensk förbundskapten en gång på 80-talet. På 2010-talet kunde man åka till fotbollsplanen vid foten av Ramberget istället, och se spelare som Mathias Ranégie, Paulinho, Jonas Henriksson, Waris Majeed, Moestafa El Kabir och John Owoeri nicka, skjuta, klacka och lobba högvis med bollar i mål. Framspelade av artister som René Makondele, Martin Ericsson, Simon Gustafson, Erik Friberg, Samuel Gustafson och Alexander Farnerud. Från sidlinjen coachade Gerhardsson hela tiden laget framåt.

Titeln. Oavsett allt annat och hur det än går i framtiden så är det ett obestridligt faktum att BK Häcken vann Svenska Cupen 2016 med Peter Gerhardsson som tränare. På bortaplan mot blivande svenska mästarna.

Stora Silvret 2012. Det är väldigt, väldigt svårt att vinna Allsvenskan och BK Häcken kom så nära, så nära säsongen 2012. Efter det året blev verkligen hela Fotbollssverige medvetet om att det byggdes något speciellt ute på Hisingen.

Sparta Prag. Som enskild match trumfas egentligen hemmasegern mot det tjeckiska storlaget bara av cupsegern i Malmö. Martin Ericsson gjorde målet som tog BK Häcken vidare i EL-kvalet. Att klubben varit ute i Europa och spelat kvalspel tre gånger under Gerhardsson-eran är rent ut sagt fantastiskt.

Trots en besvikelse kring den slutliga allsvenska placeringen är det ändå som så att Peter Gerhardsson slutar på topp. Han väljer att gå ut genom dörren medan han och klubben fortfarande mår bra ihop och det säger kanske mer om personen Peter Gerhardsson än en uppräkning av hans prestationer. För egen del har det varit ett privilegium och ett nöje att få arbeta tillsammans med honom. 

Hela Bollklubben Häcken önskar Peter Gerhardsson all möjlig välgång och lycka i framtiden och tackar för de här fantastiska åren tillsammans!

Huvudpartner

Officiella branschpartners