Juniorer på en lärorik resa

Trots dubbla pass under torsdagen, hade ett par spelare inte jobbat klart för dagen när övriga släntrade iväg mot sina rum för att vila efter middagen. Juniorerna Kevin Ackermann, 15 år, och Lucas Hedlund, 18, fick lov att ta tidigt sportlov från Änglagårdsskolan respektive Katrinelundsgymnasiet, för att följa med BK Häcken på träningslägret till Dubai. Men läxböckerna fick följa med på flyget.

Kevin packar upp ett antal skolböcker ur väskan – religion, kemi, matematik… När han kommer hem till Göteborg väntar tre prov.

– Missar jag någon vecka ligger jag galet mycket efter. Jag vill bara hålla fokus nu så jag kommer in på Katrinelund, säger han.

Lucas Hedlund vet vad den tre år yngre rumskompisen pratar om. Yttern går sista terminen på fotbollsgymnasiet och ser fram emot att ta studenten till sommaren. Fastän de båda spelarna prioriterar fotbollen före allt annat, påpekar de vikten av skolan.

– Jag tycker det är viktigt att gå klart gymnasiet. Man vet aldrig vad som händer, plötsligt kommer en skada som kan förstöra allt. Katrinelund är en bra skola, lärarna har god förståelse för fotbollen. Sedan har vi morgonträningar med Häcken via skolan också, så det fungerar bra, säger Lucas.

Lucas Hedlund flyttade från föräldrahemmet i Mellerud som 16-åring, skrev på för BK Häcken och började fotbollsgymnasiet på Katrinelund. Han flyttade in hos storebrorsan Sebastian, som då spelade i IFK Göteborgs juniorlag, men sedan brorsan lämnade Göteborg bor Lucas själv.

I fjol debuterade han i A-laget och när säsongen 2017 inleddes mot Ålborg gav Mikael Stahre honom förtroende i slutet av matchen när BK Häcken jagade en kvittering.

Att få följa med på lägret till Dubai motiverar både Lucas och Kevin att träna ännu hårdare.

– Det är jättekul att få vara med. Det är mycket nytt, högre tempo, bättre kvalitet. Man får mer energi av att vara med här. Det blir en boost, säger Lucas.

Kevin:

– Det är en jättebra möjlighet att få spela med så pass duktiga spelare. Det känns som att man lär sig något varje träning.

Kevin Ackermann lämnade Angered MBIK för BK Häcken inför säsongen och är positiv till sin nya träningsmiljö.

– Häcken är ett jättebra ställe för att utvecklas. Anläggningen är jättefin, planerna är bra, tränarna är bra och det finns alltid möjlighet att stanna kvar och få hjälp av tränarna att köra extra efter träningarna. Flera spelare i klubben har gått från akademin till A-laget och det är roligt att klubben satsar på de unga, är man tillräckligt bra får man spela. Kunde de, så kan jag själv ta steget. Möjligheten finns, det gäller bara att ta den, säger Kevin.

Hur beskriver ni er själva som spelare?

– Jag är snabb och teknisk, med bra skott, säger yttern Lucas.

Kevin, som är lagkapten för det svenska P15-landslaget, trivs bäst som innermittfältare eller i en nummer 10-roll.

– Jag är en seriös fotbollsspelare som alltid ger hundra procent. En tvåvägsspelare som är stark fysiskt, beskriver Kevin sig själv.

Under lägret i Dubai vill de prestera för att visa att de förtjänar förtroendet i A-laget.

– Det är en bra möjlighet att visa vad man kan. De andra tar väl hand om en, så det är lätt att komma in i gruppen, säger Lucas.

Huvudpartner

Officiella branschpartners