Vi sörjer en fotbollsvän

Fotbolls-Göteborg har sorg. Bertil ”Mr Frölunda” Kristiansson har gått bort, 80 år gammal, efter en längre tids sjukdom.

Vi i BK Häcken kommer att minnas Bertil som en unik person och ledare.

– Bertil var en frisk fläkt. Ingen var oberörd av Bertil Kristiansson och skrönorna runt honom slår nog svenskt rekord och berättas än i dag på sammankomster och möten. Han var en fotbollsledare som jag såg upp till, jag lärde mig oerhört mycket av Bertil och Åke Nilsson. De var ledare av sin tid – det fanns mycket engagemang, hängivenhet och osjälviskhet. Det var klubben framför allt, säger Dennis Andersson, BK Häckens klubbdirektör.

Under 90-talet var rivaliteten om att bli Göteborgs fjärdelag stor mellan Bertil Kristianssons Frölunda och Åke Nilssons BK Häcken.

– De två hade riktigt stor respekt för varandra. Det var en outtalad kamp om att bli Göteborgs fjärdelag men sedan blev det så att det var mer som förenade klubbarna än rivaliserade – utmanar-rollen, alla talanger som utbildades men som klubbarna inte kunde behålla… Så vi blev mer som samarbetspartners, mot de tre stora, säger Dennis Andersson.

Bertil Kristianssons Frölunda spelade en stor roll i fotbolls-Sverige.

– Med den ungdomsverksamhet som Frölunda hade på 80- och 90-talet – hade de fått behålla sina spelare hade de utan tvekan vunnit SM-guld. Det var en plantskola för hela Sverige, under några år hade de definitivt Sveriges bästa talangverksamhet, säger Dennis Andersson.

Bertils band till BK Häcken var kanske som starkast en vecka i juli varje sommar, under Gothia Cup. Så sent som för två år sedan åkte han tillsammans med Frölundas gubbgäng runt i Göteborg och tittade på klubbens ungdomslag som spelade Gothia Cup.

– Gothia Cup var en liten högtid för dem, där det sattes upp listor på hur alla Frölunda-lag spelade och så åkte de runt och tittade. Det finns få som älskat Gothia Cup mer än Bertil. Varje år när turneringen var slut kom han fram och tog i hand och tackade och sa att ”det här är det mest fantastiska någon har gjort”, berättar Dennis Andersson.

Våra tankar går i dag till Bertils familj, vänner och hela Västra Frölunda IF.

Huvudpartner

Officiella branschpartners