Juniorerna tar över

För första gången har BK Häcken lyckats fylla spelartappet i damlaget från de egna juniorleden. Erika Faith, 23, var med och drog igång satsningen på ett juniorlag för två år sedan – som ny A-lagstränare betonar hon vikten av att ha flickverksamhet i alla åldrar från 2011, upp till seniorerna.

– Det betyder allt, därför är det viktigt att Häckens A-lag höjer sig något snäpp till – det behöver inte vara elitnivå men vi kommer inte kunna behålla spelarna hela vägen om vi ligger på nedre halvan i trean, säger hon.

BK Häckens damlag åkte ur division 3 i höstas men efter att ett par lag dragit sig ur serien, fick Bollklubben en gratisplats att komma tillbaka redan i år. I kväll är det seriepremiär, borta mot Göteborgs Sif, på Guldhedens konstgräs.

– Vi fick en plats, vi kanske inte var värda den. Nu får vi visa att vi är värda den, säger Erika Faith.

23-åringen har varit ungdoms- och juniortränare i BK Häcken sedan 2013 och tog över som huvudtränare i A-laget inför årets säsong, med Michael Ingman som assisterande. Nästan halva laget har lämnat sedan i fjol – bland annat är fem spelare gravida och har tvingats pausa sitt fotbollsspel – men för första gången har klubben haft möjlighet att fylla på underifrån.

– De juniorer som tagit sig upp är väldigt ambitiösa. De tillför, de fyller inte bara en plats.

Det största tappet är anfallaren Anna Petersson, som kom tvåa i skytteligan i division 3 i fjol med sina 21 mål (nummer två i den interna skytteligan gjorde tre mål). I år har hon tagit steget upp en division, i Guldheden.

– Anna kunde avgöra matcher som inte laget kunde avgöra. Nu kan laget avgöra de matcherna. Vi är jämnare i år. För det första är vi fler på träningarna och det skapar en konkurrens om positionerna vilket är utvecklande. Och som lag är vi bättre tränade än förra året, säger Erika Faith.

Samtidigt gör många spelare sin första seniorsäsong, vilket ger en stor ovisshet på förhand.

– Vi borde kunna bli ett mittenlag. För att ligga i topp saknar vi lite spets och lite mer tyngd och rutin. Det får inte gå för fort, då kan det slå tillbaka. I år vill vi etablera oss i trean, så vi kanske kan titta uppåt nästa år. Vi vill ju upp men vi vill ha en grund att falla tillbaka på. Vi får skynda långsamt. Om man jobbar långsiktigt kan nog Häcken få ett bra damlag, säger tränaren men tillägger hoppfullt:

– Sedan vet man aldrig med juniorer – de vill mycket, vill lära sig och ibland kan det gå fortare än man tror…

Erika Faith ser en långsiktig målsättning, där BK Häcken om fem år spelar i division 2, eller kanske till och med i division 1.

– Det känns realistiskt, både från föreningens sida och om man ser vad som kommer underifrån.

Under 2016 hittade laget en stabilitet som Erika Faith vill bygga vidare på i år.

– Först och främst vill jag tillföra ambition och engagemang. Våga vara bäst, våga satsa på att vara bäst. Sedan får man se hur långt det tar en men det ska i alla fall vara ambitionen. Sedan vill jag att vi spelar en fotboll där jag känner att vi har kontroll över matchen. Jag är ganska mycket för försvarsspel, jag tycker det är grunden för ett bra anfallsspel.

En nyckel för framgång är att Bollklubben nu lyckats täppa till det tomrum som funnits i verksamheten, från 14-åringarna upp till A-laget.

– Nu har vi tagit bort den här spärren, att man slutar eller att en stor del av spelarna går vidare till andra klubbar i junioråldern. Förra året var startskottet. Nu kommer energi utifrån, vi drar varandra bättre inom klubben. Det känns väldigt inspirerande.

 

Erika Faith

Juniorerna som tagit steget upp till A-laget 2017:

Sanna Eriksson född -00, målvakt.

Patricia Koskimies, född -00, back.

Mila Curcic, född -01, back.

Lydia Andersson, född -00, back.

Natalie Aray, född -00, mittfält.

Rebecka Messner, född -00, mittfält.

Elsa Stenborg, född -00, mittfält.

Johanna Odbratt, född -00, mittfält/forward.

Aicha Boujrad, född -99, forward.

Wilma Forssander, född -00, forward

 

Följ allt det senaste på lagets egen hemsida och i sociala medier:

Facebook: https://www.facebook.com/bkhackendamofcl/

Instagram: @bkhackendam

Huvudpartner

Officiella branschpartners