”Det ska bli oerhört kul”

Senaste gången Erik Friberg representerade Häcken i Allsvenskan på hemmaplan var den 7 november 2010. På söndag är det, efter sju år ute på vift, dags att dra på sig den gulsvarta tröjan på Hisingen – och spela allsvenskt igen för klubben som satte fart på hans elitkarriär på allvar.

Erik Friberg minns inte helt klart vilket motståndet var i den senaste hemmamatchen han spelade för Bollklubben i Allsvenskan. Vi får påminna honom hur Häcken på ett kylslaget Rambergsvallen besegrade Brommapojkarna med 5-0 i allsvenskans slutomgång 2010.

– Just det! Det var en fin match det. Om jag inte minns fel så gjorde Paulinho mål, säger Erik Friberg med en viss tvekan.

Det stämmer bra, Erik. Mycket riktigt gjorde Paulinho mål (5-0-målet) och matchen var dessutom legendaren Johan Linds sista match i Häckentröjan.

Knappt sju år senare representerar han återigen Häcken i Allsvenskan och när Djurgården gästar Bravida Arena är det ett kärt återseende på Hisingen – inte bara för Erik själv, utan för hela klubben. 

– Nu har jag ju visserligen spelat Svenska Cupen på hemmaplan redan, men Allsvenskan är ändå speciellt, så det ska bli kul, säger han.


Följt klubbens resa 
Under åren har Erik Friberg varit på resande fot, där tid har spenderats i Malmö, Bologna, Esbjerg och Seattle. Titlar har tagits och nu vill han fortsätta på samma spår med klubben som följt honom hela sitt liv.

– Jag har ju, tack vare farsan, (Peter Friberg 300 matcher för klubben) följt Häcken hela mitt liv i någon utsträckning. Även när jag försvann så fanns ju polare och ledare kvar som man kunde snacka med. Det känns speciellt att komma tillbaka till klubben som nu tagit så stora steg varje år, säger han och fortsätter:

– Att klubben strävar efter målet att vinna SM-guld inom fem år visar att man vill vara med på allvar och det finns alla förutsättningar för det.

Ser fram emot hemmapremiären
Efter poängen mot AIK på Friends Arena har det under veckan varit fullt fokus på matchen mot Djurgården. Erik vittnar om att det är viktigt att fortsätta bygga vidare på försvarsspelet, samtidigt som anfallsspelet ska vässas.

– I det stora hela ska vi bara ut och köra, där vi har ett bra grundspel. Sedan är det viktigt att kolla hur Djurgården spelar och vart ytor i deras defensiv skapas. Djurgården är ju ett riktigt bra lag så det gäller att samtidigt hitta en bra balans offensivt och defensivt, säger Friberg.

 Hemmapremiären på Bravida Arena blir hans första allsvenska match på den nybyggda arenan.

– Det ska bli oerhört kul, jag gillar konstgräset och arenan är lagom stor. Det kommer att bli en härlig match med förhoppningsvis fullsatta läktare, avslutar Erik.

Huvudpartner

Officiella branschpartners