En femstjärnig talangutveckling

För tredje året i rad har BK Häckens akademi fått fem stjärnor i Tipselits certifiering. Bollklubben är en av nio föreningar som når toppbetyget.

– Det är ett kvitto på att vi jobbar rätt för att få fram talanger, att hela klubben har ett tänk om att vi ska få upp talanger och ge dem chansen, säger akademichef Tomas Andersson.

BK Häckens akademi har ett antal framgångsrika år bakom sig, med såväl SM- som Gothia Cup-guld vid flera tillfällen. U17- och U19-lagen har inlett även 2017 starkt, där båda lagen tog brons i Ligacupen (akademilagens motsvarighet till Svenska Cupen).

Ett antal spelare har tagit steget från akademin upp till A-laget och en handfull spelare har via prestationer i Allsvenskan sedan tagit sig vidare ut i Europa.

– Det som gjort oss framgångsrika är att talangerna väljer oss. Nu senast har vi fått in -01:or som Kevin Ackermann, Teodor Wålemark och Marcus Bärkroth. Och de väljer oss för att de ser att hela klubben tänker talangutveckling. Ett bevis på det är antalet unga spelare som lämnat oss för proffslivet utomlands. Simon och Samuel Gustafson, Simon Sandberg, Leonard Zuta, Carlos Strandberg…, säger Tomas Andersson.

Vad betyder det, att unga spelare kan gå via våra egna led upp till A-laget och sedan vidare till europeiska klubbar?

– Det visar att Häcken är ett bra skyltfönster för klubbar i Europa. Andra talanger ser att BK Häcken är ett bra steg på vägen till fotbollsdrömmen ute i Europa.

Som akademichef ser Tomas Andersson den femstjärniga certifieringen som ett bevis på att klubben hittat ett bra arbetssätt med sina talanger. Ett viktigt steg i det arbetet var att heltidsanställa tränare i både U19- och U17-lagen.

– Det gör att tränarna får tid att göra sitt arbete. Det har betytt oerhört mycket för spelarutvecklingen, då det ger mer tid för individuell träning, för individuella samtal, feedback och analyser.

Faciliteterna på GPA, att lagen alltid kan träna på fullplan, att de har tillgång till en uppvärmd träningsplan på Bravida Arena, tillsammans med det nybyggda gymmet på träningsanläggningen, lyfter akademichefen fram som en annan framgångsfaktor.

Nio spelare i årets trupp har spelat ungdomsfotboll i BK Häcken. Till årets säsong har Daleho Irandust lyfts upp från U19-laget och fått ett lärlingskontrakt i A-truppen. Och när A-laget var på träningsläger i Dubai i vintras, var U19-lagets Kevin Ackermann och Lucas Hedlund med (även Sebastian Heaver skulle ha varit med på lägret, men han blev sjuk och missade resan).

Men bra vill bli bättre och ett av de områden akademin vill utveckla, är samarbetet med skolor i närområdet. I dag driver BK Häcken fotbollsträningar på ”elevens val” på Fenestra och klubben söker liknande samarbete med fler skolor.

– Vi erbjuder träning och samtidigt får eleverna kännedom om BK Häckens värdegrunder. Det handlar om motion och rörelse och att bekanta sig med föreningen, där det är lika viktigt att få framtida supportrar som ledare, spelare och domare. Men det gäller att få rektorerna att förstå vikten av att barn och ungdomar rör på sig.

 

De i årets trupp som gått från klubbens egna led upp till A-laget:

Christoffer Källqvist, Emil Wahlström, Nasiru Mohammed, Albin Skoglund, Gustav Berggren, Daleho Irandust, Egzon Binaku, Joel Andersson, Adam Andersson.

 

Topp nio – femstjärniga akademier:

  1. Malmö FF, 3568 poäng.
  2. Brommapojkarna, 3334.
  3. Elfsborg, 2751.
  4. Helsingborgs IF, 2649.
  5. IFK Göteborg, 2570.
  6. AIK, 2396.
  7. BK Häcken, 2227.
  8. Halmstad, 2145.
  9. Djurgården, 2024.

 

Tipselits certifiering finns till för att:

* Kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8–19 år.

* Identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden.

* Stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete.

* Skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna.

* Skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.

* Underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen.

* Framhålla spelarutbildning och ledarutbildning som de viktigaste faktorerna.

* Höja kvaliteten på spelarutvecklingen i ett internationellt perspektiv.

* Certifieringen ska vara ett levande dokument och ständigt utstå ifrågasättande och utvärdering. Ändringar i certifieringsmodellen skall först analyseras och beslutas i akademichefsgruppen.

Huvudpartner

Officiella branschpartners