AZ lärde ut om ungdomsutveckling

Fredag 31 mars och lördag 1 april anordnade BK Häcken ett fotbollsseminarium med tema om hur föreningar kan utveckla sin utbildningsprocess för unga spelare. Seminariet hölls på Bravida Arena och innehöll både teoretiska och praktiska föreläsningar.

Föreningarna som presenterade var den holländska klubben AZ Alkmaar, BK Häcken och Coerver Coaching. Det stora dragplåstret var AZ Alkmaar som de två senaste åren blivit utsedda till Hollands bästa ungdomsakademi. Det var Marijn Basher (ansvarig för utvecklingsfrågor) och Kelvin Duffree (ansvarig för U16) från AZ Alkmaar som var i Göteborg och presenterade sin verksamhet.

– AZ Alkmaar har en väldigt professionell verksamhet med riktig ordning och reda.  De vill alltid ligga i framkant av utvecklingen. Det är svårt för många svenska föreningar att mäta sig med deras resurser men att våga vara intresserade att se vad man kan ta med sig av deras idéer till sin egen verksamhet, bör vara intressant för varje förening, säger ungdomsansvarig i BK Häcken Anders Wahrnberg.

Ett 30-tal deltagare från sex föreningar deltog under seminariedagarna: IFK Fjärås, IFK Strömstad, IF Väster, BK Häcken, IF Warta och IK Zenith.

Dennis Stjernfeldt från Coerver Coaching (en global fotbollsmetodik för utbildning av unga spelare) presenterade sin verksamhet och BK Häcken presenterade, via ungdomsansvarig Anders Wahrnberg och akademichef Tomas Andersson, sin verksamhet med tema ”från bredd till elit”.

– Återkopplingen vi fick under och efter dagarna har varit positiv och jag tror det är ett koncept vi kan utveckla ännu lite mer. Med det här upplägget kommer deltagarna väldigt nära personer från dessa organisationer. Det känns också bra att det är varvat med både praktik och teori så att man som deltagare kan se övningar på planen som stödjer det som presenteras i teorilokalen, avslutar Anders Wahrnberg.

IK Zenith, pojkar 16, var träningstrupp på fredagens praktikpass och BK Häckens U17-lag var övningstrupp på lördagens praktikpass.

Huvudpartner

Officiella branschpartners