Lagkaptenen har fått en ny roll

I fjol gick han främst i ledet som lagkapten. 2017 har Martin Ericsson tagit av sig matchtröjan, men engagemanget för att nå gulsvart framgång är detsamma.

– Oavsett vad jag gör – på planen eller utanför – vill jag göra det till hundra procent, säger BK Häckens nye eventkoordinator.

Efter fem säsonger i BK Häcken tog Martin Ericsson farväl som spelare i säsongsavslutningen mot Falkenberg i november förra året. Fotbollskarriären var över men redan dagen därpå var han tillbaka på träningsanläggningen GPA – fast istället för att gå ner i omklädningsrummet, installerade han sig på sin nya plats på kontoret på övervåningen.

Parallellt med att Martin Ericsson läser en distansutbildning i Sports Management i Ålborg – en utbildning gjord för elitidrottare, där Sävehofs Johanna Ahlm och Vasalunds Linus Malmborg går i samma klass som Martin – arbetar han som eventkoordinator i BK Häcken.

– Det känns kul och inspirerande. Vi är ett bra gäng med många nya som kommit in. Organisationen växer och jag kommer verkligen in i ett läge där man vill satsa – både på planen och utanför, säger han.

Uppslukad av sin nya roll, menar han att det varit enkelt att lämna livet som fotbollsspelare. Även när våren kommit och de allsvenska premiärkänslorna är i luften.

– Jag har faktiskt ingen abstinens överhuvudtaget. Det är det alla frågar – om det kliar. Det är så mycket annat på agendan, nu är fokus på att prestera i den här rollen. Under matcherna är det klart jag får vissa ”känsloyttringar”, eller vad jag ska kalla det. Men det är mer att jag känner för laget – både glädje och frustration. Vilket är ganska skönt, att jag fortfarande får den känslan naturligt.

I rollen som eventkoordinator är han inblandad i alla föreningens evenemang, såväl BK Häckens som Gothia Cup.

– Vi har provat olika sätt att marknadsföra klubben tidigare och har spridit budskapet på ett bra sätt. Nu satsar vi mer lokalt, på Hisingen, då vi vill få en ännu bättre förankring här. Och prio ett är ungdomar.

Samarbetet med andra Hisingsföreningar har förstärkts och på hemmamatcherna på Bravida Arena kommer ”matchens förening” att få ta lite extra plats.

– Hisingsföreningarna får lite större utrymme att visa upp sig och de får komma till Bravida Arena och få en bra upplevelse. Det blir ett tillfälle att samla sin förening och göra något roligt tillsammans.

BK Häcken går i vår också in och stöttar Hisingen FC:s projekt ”Football Friday” – ett integrationsarbete genom fotbollen, som klubben driver i samarbete med Ungdomssatsningen Hisingen. På fredag kvällar välkomnas ungdomar från alla delar av Hisingen för att spela fotboll i Lundbystrandshallen.

– Vi vill spela en betydande roll på Hisingen och ta ansvar och bidra inom det område vi kan: fotboll. Vi ser hellre att vi är behjälpliga och går in i projekt andra styr, vi vill stödja mer än att styra. Tanken är att vi ska flytta ut och även kunna köra ”Football Friday” utomhus. Tänk om vi kan fylla Bravida Arena med ungdomar som spelar fotboll en fredag kväll!

Men även om Martin Ericsson själv lämnat planen för att arbeta med fotboll från ett annat perspektiv, håller han bra koll på sitt gamla lag. Och han menar att förutsättningarna är goda – med tanke på att såväl IFK Göteborg, Ålborg som Elfsborg vann sin liga året efter att han lämnat klubbarna.

– Det brukar ju bli seger när jag lämnar, så det finns goda utsikter… Nä, men vi ser starka ut. Jag tror det finns bra möjligheter.

Huvudpartner

Officiella branschpartners