Så blev Hisingen ”The promised land”

Han är BK Häckens näste anfallsstjärna. Den ständigt leende Alhassan Kamara stortrivs i gulsvart och han vet vad som förväntas av honom.
– Jag älskar pressen! Vetskapen om att klubben tror på mig stärker mig och får mig att träna hårdare och hårdare, säger Crespo.

Tre av de sex senaste åren har BK Häcken stoltserat med Allsvenskans skyttekung: Mathias Ranégie 2011, Waris Majeed 2012 och nu senast John Owoeri. I år är det dags för Alhassan Kamara att kliva fram och axla rollen längst fram i BK Häckens offensiva uppställning. Säsongen 2017 har börjat bra, med åtta mål under träningsmatcherna och Svenska Cupen.

– Det är ett resultat av hård träning. Det lönar sig alltid, alltid. Jag kan inte tänka att jag är för trött för att träna någon dag, det går inte, jag måste träna och hålla mig frisk. Fotbollen är inte bara det roligaste som finns, det är också en stor del i min och min familjs framtid. Jag spelar inte bara för mig själv, långt därifrån, säger Crespo.

24-åringen föddes i Sierra Leone mitt under det förödande inbördeskriget. Han växte upp i de östra delarna av huvudstaden Freetown där fattigdomen är stor och våldet ständigt närvarande.

– Jag var aldrig rädd för att dö. Det var en naturlig del i allt som skedde i Freetown när jag växte upp. Det som skrämde mig var istället att något skulle drabba min familj.

Tidigt förstod Crespo att han måste skapa sig sin egen framtid och verktyget för att göra det var självklart fotbollen. Det första steget var att han som 13-åring lämnade familjen och flyttade från de östra delarna till de västra delarna av Freetown. Den första tiden bodde han på stränder men ganska snabbt hittade han ett fotbollslag att spela med och vänner han kunde sova hos. Ryktet om den skicklige spelaren nådde snart proffsklubben FC Kallon och som 17-åring skrev han sitt första kontrakt.

– Jag och mina vänner fantiserade om ”The Promise Land”. Ett land med alla möjligheter, dit ville vi. Jag fick chansen och jag hamnade i Boden! Då förstod jag att jag hittat ”The promised land”! Allt var perfekt och alla människor var trevliga.

Resan gick vidare från Boden till AIK och därefter till Örebro SK.
– I Örebro utvecklades jag mycket. Min tränare Alexander Axén gav mig förtroende och jag växte som människa och fotbollsspelare. Där började magin – min magiska resa i ”The promised land”!, säger Crespo och ett härligt skratt växer till sig.

Det händer mycket för vår näste skyttekung. I vår släpper han boken om sitt liv och snart kommer filmen ”They call me saviour”, där Crespo är huvudperson i en dokumentär som följer talangfulla spelare från Sierra Leone. Han har precis blivit mentor för en ung kille och börjat studera hälsa och sjukvård och planerar inför resan hem till Freetown efter säsongen, då en container skall fyllas med kläder, böcker och annat det råder brist på i hemlandet. Det stora hjärtat visar vägen…

– Jag har det så bra nu att ibland tror jag inte det är sant! Det är fantastiskt! avslutar Crespo och återigen växer ett smittande skratt till.

Huvudpartner

Officiella branschpartners