Stahre: ”Gör det du är bra på”

Mikael Stahre har som 41-åring redan hunnit med tio år som seniortränare. Som huvudtränare i BK Häcken vill han skapa ett tillstånd där laget dikterar villkoren under matcherna.

– Det jag är mest noggrann med är ödmjukhet, hårt arbete och en tro på oss själva.

Vi slår oss ner på Gothia Park Academy en eftermiddag efter att han och laget precis avklarat dagens fotbollspass. I det avskilda rummet bredvid ledarstabens mötesrum sitter vi och pratar om allt från visioner och mål, till hur han vill leda sitt lag. Ända sedan det blev klart att Mikael Stahre skulle ta över rodret hos BK Häcken har han varit imponerad av de fina förutsättningar klubben har – något som han dock redan tidigare hade god kännedom om.

– Jag har funnits med i elitfotbollen i så många år och hade ganska bra koll på Häcken som klubb och vad de stod för. Det behövdes ingen djupare research av mig för att få fram allt, men förutsättningarna med bra träningsanläggning, ekonomi och balansen i spelartruppen är såklart goda, säger han.

Micke visar emellertid upp en ödmjukhet när han berättar om utmaningen som han och laget står inför och att det finns en hel del jobb att göra framöver.

– Vi ska komma ihåg att det finns en del att göra här, vi vann cupen i fjol men samtidigt placerade sig laget på tionde plats i Allsvenskan. Det finns fortfarande ett rejält jobb att göra.

Under de drygt tio år som Mikael Stahre varit aktiv inom svensk elitfotboll har han stött på sin nuvarande arbetsgivare ett antal gånger. Första gången som huvudtränare var det med Väsby United 2007 och som motståndare har han följt den gulsvarta resan från Superettan till dagens lag som vill vara med och utmana hela vägen i Allsvenskan.

– Säsongen 2008, när de tog steget upp i Allsvenskan, var ju Paulinho med och då hade de ett bra lag. Men den stora förändringen och starten på resan som jag ser det är väl från 2009 och framåt. De åren tog Häcken stora steg och gjorde klubbens bästa säsong någonsin 2012. Som motståndare såg man att de blev ett allt mer spelande lag, med en hel del spetsiga spelare, säger Mikael men tillägger med glimten i ögat:

– Jag har faktiskt aldrig förlorat mot Häcken.

Inför årets säsong står han på “andra sidan” – nu är det han som förfogar över ett profilstarkt BK Häcken som har en härlig blandning av ungt och gammalt. En uppgift som Mikael Stahre ska balansera, då spelarna har olika bakgrund med många kulturella skillnader i sättet att leva, bo, och spela fotboll.

– Sammansättningen av den här truppen tilltalar mig mycket. Men i grund och botten ser det ofta likadant ut i andra klubbar. Jag ser mitt ledarskap som en stor pyramid, säger Stahre och förklarar:

– Man har den nedersta delen, som är en ganska stor plattform och som betyder att ”det här gör alla spelare – alltid”. Och då snackar vi inte om taktik, utan mer om hur vi är som människor och hur man förhåller sig till varandra.

Den mellersta delen av pyramiden är en mer taktisk plattform, där fotbollen och hur spelarna ska strukturera sig på planen, kliver in i bilden.

– Hur vi ska spela offensivt och hur vi ska spela defensivt, även om den till viss del är föränderlig. Den sista delen av pyramiden går in på individen – ”gör det du är bra på”. Sedan flyter de här delarna förstås in i varandra.

Mikael Stahres entusiasm i kroppsspråket och i sättet att uttrycka sig, tydliggör att det är en noggrann tränare som varje dag vill äntra träningsanläggningen Gothia Park Academy med beslutsamhet om att nå nya mål – både kortsiktiga och långsiktiga.

– Pratar vi match så är det kortsiktiga målet glasklart: det är tre poäng som är målet. Sedan har man självklart saker som ska utvecklas, man kan dela upp säsongen i delar och man kan höja blicken och ha en strategi som man jobbar med parallellt. Men att leva i nuet, det har jag lärt mig att göra. Vi lever i en sådan tävlingsorienterad värld.

I en spelartrupp som innehåller så många duktiga spelare och där alla vill spela och där alla räknas, hur tar du hand om de spelare som inte får lika mycket speltid?

– I grund och botten handlar det om dialog och öppenhet. Det får inte bli någon inflation i samtalen, men man vill ge spelarna tid. Det är en del av leken det här, alla spelar inte och där får man använda en fingertoppskänsla. Det gäller att skapa en bra träningsverksamhet, att spelarna hela tiden är med och utvecklas trots utebliven speltid. Att vi tar U21-laget på största allvar, exempelvis.

Hur ska laget ta de här tre poängen som ändå är målet?

– Jag vill skapa ett tillstånd i laget där man har ett stort självförtroende, där vi dikterar villkoren under matcherna. Att vi kan styra matchen lite åt det hållet vi vill. Men det jag är mest noggrann med är ödmjukhet, hårt arbete och en tro på oss själva.

Inför säsongen står BK Häcken inför en utmaning som tilltalar Mikael Stahre. Alla ska räknas och alla ska vara delaktiga i en säsong som Mikael tror blir stentuff. Inte många lag i Allsvenskan är enligt honom givet bakom Bollklubben när serien börjar, men inte många lag är heller givet framför klubben.

– Det är en oerhört jämn serie, och det är jag väldigt ödmjuk inför. Det är viktigt att vi inte stormar iväg. Vi måste höja blicken och våga tänka tanken att vi kan nå en topposition – men det är lika viktigt att jobba stenhårt och försöka vinna varje match.

 

 

Huvudpartner

Officiella branschpartners