Krönika: De unga tar för sig

RASMUS LINDGREN:

Det är något speciellt med att vara i ett lag när unga spelare vecklar ut sina vingar. Hur de med brutalitet och beslutsamhet tar sig fram. De har hela sin karriär framför sig och deras huvuden känner inte till något annat än fotboll.

Mitt bästa råd till dem är att leva för drömmen – och de får inte ett bättre ställe att göra det på än här på Hisingen.

Även om poängskörden inte har varit maximal så har vi, efter förlusten mot Norrköping, börjat hitta formen lite mer och vi har spelat bättre fotboll de senaste matcherna. Vi börjar att leta oss upp till de övre positionerna i tabellen där vi absolut vill höra hemma och det som gör mig extra glad är att i de senaste matcherna, där några av ”gamlingarna” saknats, har ungtupparna i laget gått in och tagit för sig rejält! Daleho, Egzon och Gustav är några av de unga spelare som tagit chansen, men det finns även ett gäng där bakom som är väldigt sugna på att få visa upp sig och det är inspirerande för dem att se att steget inte är allt för långt till allsvenskt spel.

Jag har alltid tyckt att det varit otroligt kul att vara med i lag där man på nära håll får se hur unga spelare håller på att slå igenom och det är en sak som gör det extra roligt att spela för BK Häcken, att klubben satsar på unga spelare och inte tvekar på att slänga in dem i hetluften.

Direkt när jag kom till klubben imponerades jag av hur bra de unga spelarna var, jag förstod direkt att det finns en otrolig potential och att många av dem kommer att ta sig in i laget. De är brutala på ett bra sätt, de vågar ta för sig och kombinerar man det med den kvalitet som de besitter, så kan de gå långt.

Men det är viktigt att som ung spelare inte tro att man är framme bara för att man spelat ett par matcher, man måste fortsätta vara ödmjuk och se varje dag som en chans att lära sig något nytt. Det är många som har strandat för tidigt när de fått för mycket luft under vingarna och svävat iväg.

Jag tycker det är intressant att se hur unga spelare tar sig an och tacklar både framgång och motgång och olika val som de ställs inför. Kanske är det för att jag själv som ung spelare ställdes inför val som skulle påverka hur min karriär skulle utspela sig.

Som 18-åring fick jag möjlighet att ta steget till Ajax och jag tog den chansen. Men det var inte helt givet att hoppa på tåget och tacka ja, utan det blev många, långa samtal med min familj och en hel del ångest i mitt huvud, innan jag kom fram till mitt beslut. Jag hade ett halvår kvar av gymnasiet, jag hade aldrig bott själv, jag hade alla kompisar i Landskrona, jag kände ingen i Holland, jag hade läst om andra unga spelare som ”misslyckats” och vänt hem igen…

Till slut bestämde jag mig trots allt för att lämna tryggheten. Målet var inte att spela mig in i A-laget, inte ens att få en plats i B-laget, utan jag ville utvecklas. När jag ser tillbaka på den tiden nu, var den inställningen avgörande för att jag lyckades.

Jag var beredd på att det skulle bli ett stålbad, men detta stålbad skulle göra mig till en bättre fotbollsspelare och framförallt skulle det utveckla mig som människa. Jag gick in med tanken att om jag inte lyckades där så gör det inget, då flyttar jag hem igen och fortsätter att satsa här hemma.

Att lämna tryggheten och allt vad det innebär för att satsa helt och hållet på fotbollen är svårt för en tonåring. Som ”ungdomsproffs” har man väldigt mycket ensamtid där funderingar och hemlängtan lätt kan få en på fall. Så länge det går bra på planen leker livet men eftersom fotbollen blir ditt allt, har man ingenting så fort det går tyngre.

Det gäller att vara mentalt förberedd på detta för annars så kommer du inte att klara det livet. Med facit i hand så tog jag rätt beslut, men framförallt de första åren var ingen dans på rosor utan mycket hemlängtan, ångest, saknad och ensamma tårar.

Jag är väldigt försiktig med att säga att detta är rätt väg för en ung spelare. Tvärtom tror jag att spelare mår bäst av att utvecklas i en trygg miljö och att först försöka slå sig in i A-laget och etablera sig i Sverige och Allsvenskan innan man tar steget ut.

De unga spelarna här i BK Häcken har alla möjligheter att utvecklas och få chansen att spela på högsta nivå här i Sverige. Klubben vågar satsa på unga spelare, den står för en anfallsinriktad fotboll, faciliteterna är i toppklass och dessutom har du som ung spelare möjlighet att gå klart skolan, så att du fortsätter utveckla dig som människa även utanför fotbollen.

Just den biten är något jag rekommenderar och råder alla unga spelare – gör något utanför fotbollen, för det kommer du att få tillbaka senare i livet. Man har trots allt förhoppningsvis mer än halva livet kvar att leva efter att man slutat med fotbollen.

/Rasmus Lindgren

Huvudpartner

Officiella branschpartners