TV: ”Sådana saker bygger ett lag”

Tolv omgångar är spelade när Allsvenskan nu tar uppehåll för U21-EM. BK Häcken går till sommarvila på en niondeplats i tabellen, med fyra segrar, fem kryss och tre förluster. Mikael Stahre sammanfattar sin första vårsäsong som gulsvart tränare.

– Det har varit okej, tycker jag. Det har inte varit våldsamt bra – det har definitivt inte varit våldsamt dåligt. Jag tycker vi har fått till en stabilitet som jag är väldigt nöjd med. Sedan vill man självklart alltid ha mer – man vill ha fler segrar, man vill ha fler mål – men det gäller att vara ödmjuk och se till hur vår vinter och vår har varit, där det har varit ganska mycket spelare in och ut i skador, avstängningar och så. Vi får vara ödmjuka över att serien är jämn, över att det är många bra lag i serien och över att det hade kunnat varit mycket värre om man hade hamnat på sniskan, vilket vi inte gjort. Vi har skaffat oss en bra stabilitet, säger han.

Just hur laget har hanterat de skilda förutsättningarna från match till match, utifrån den devis klubben använt i år om att ”allt räknas”, är tränaren imponerad av.

– Jag är väldigt nöjd med spelarnas ambition, deras disciplin, deras energi. I mångt och mycket är det sådana saker som bygger ett lag och det tycker jag att vi har gjort under den här vintern och våren.

Allsvenskan 2017 är inte annorlunda än tidigare upplagor – det har än en vår visat sig vara en jämn serie där alla kan ta poäng från alla.

– Det gäller att hänga i där. Jag känner att det är Malmö FF som är det laget som besitter den bästa verktygslådan så här långt – Norrköping lite därefter och sedan har vi andra lag som självklart är med och utmanar och där hoppas jag att vi kan vara ett av dem, självklart, säger Mikael Stahre.

I en så jämn serie, vad är nycklarna att sätta över 30 omgångar för att vara framgångsrik och få de där marginalerna på sin sida i en jämn liga?

– I grund och botten så handlar det om att köra. Fortsätta köra. Goda vanor. Fortsätta träna. Tro på sin idé. Kontinuitet. Se till att inte bli för glad när du vinner och inte för ledsen när du förlorar. Allt det här, mina standardsvar.., säger Micke och lägger till:

– Och jag måste säga det att jag är väldigt positiv till det gensvar och till den atmosfär som finns i klubben. Sedan vill man alltid ha det bästa, man vill ha vinster på löpande band. Men man får också en känsla för ett lag – ”hur klarar vi av att förlora den här matchen”, ”hur studsar vi tillbaka igen i träning” och så vidare. Och jag måste säga det – jag kan inte säga att jag hade en negativ känsla för BK Häcken tidigare – absolut inte – men den har i alla fall med råge överträffat mina förväntningar.

Huvudpartner

Officiella branschpartners