En härlig vecka väntar

Solen skiner och de nyklippta planerna på Gothia Park Academy sprider en nästan nostalgisk gräsdoft. Det vilar ett lugn över vår vackra anläggning men under ytan pågår en febril aktivitet. Den 43:e upplagan av Gothia Cup är bara några tillresande lag borta och alla förberedelserna skall snart förverkliga världens största mötesplats för ungdomar.

För Andrés Jimenez har förberedelserna pågått länge. Någon dag efter den snöpliga strafförlusten mot det franska regionslaget i semifinalen 2016 började tankarna forma en handlingsplan inför årets Gothia Cup.

– Ja, så är det! Jag och mina tränarkollegor har förberett oss väldigt noga, säger Andrés, skrattar lite förläget och nästan urskuldar det engagemang och den passion han besitter för fotboll och BK Häcken. Ett engagemang och en passion han inte bara delar med sina tränarkollegor för när det är träning eller match står ofta frun Claudia och de små tvåfotade killarna Emilio, fyra år, och Giovanni, tre år, på ett inkasts avstånd.

– Visst är det så, killarna har i princip vuxit upp på Slätta Damm och på Gothia Park Academy och de älskar det. Det lyser i ögonen av glädje när de ser en boll!

Andrés började träna laget för fem år sedan då han fortfarande läste Sport & Coaching på Göteborgs Universitet. Samtidigt tränade han breddverksamhetens äldsta pojklag, ett dubbelarbete som nu är nedlagt och allt fokus ligger på breddverksamhetens pojkar födda 2002. Kandidatexamen är i hamn och han jobbar idag som account manager på Telia med inriktning fiberinförsäljning.

Laget Andrés och han kollegor Robert Selgado, Nils Jannesson, Joel Dahlberg, Björn Ekström och Hristijan Cvetkovski, tränar tillhör ett av de mer framgångsrika inom breddverksamheten. Ett flertal serie- och cupsegrar, brons i SM och en stark insats i Grekiska turneringen Neon Elite Cup har man hunnit med. Men det tränarna är mest stolta över är att hela sex spelare från truppen deltog i årets utvecklingsläger i Halmstad.

Nu väntar spel i den nya klassen Boys 15 S som är ett initiativ från föreningen Svensk Elitfotboll där man ville samla de bästa svenska lagen. Resultatet blev att av 25 lag kommer hela tolv ifrån Allsvenskan.

– Det här upplägget är väldigt spännande och vi ser verkligen fram emot nästa vecka. Självklart vill vi vinna alla matcher men primärt är det ändå utveckling, utbildning och prestation som är det viktigaste och då tror jag att veckan kommer innebära ytterligare steg i killarnas utveckling.

Att vinna Gothia Cup är en dröm och för de allra flesta förblir det så men för Andrés har drömmen redan gått i uppfyllelse.

– När jag spelade med BK Häcken kom vi till final i 13-årsklassen men där förlorade vi med 6-0 mot ett fantastiskt Lyon. Två år senare gick vi hela vägen och kunde efter en 1-0 vinst mot Steaua Bukarest lyfta guldpokalen mot skyn! Dessvärre måste jag erkänna att mitt bidrag till laget och prestationen var ytterst begränsad. Jag var mest en go gubbe som satt fast på bänken och då förstod jag att det är ledare jag skall satsa på! Samma bänk men i en annan roll, skrattar Andrés och lämnar mig för att, så här på sin första semesterdag slipa på de detaljer som skall föra laget mot nya prestationer.

 

Huvudpartner

Officiella branschpartners