Matt valde BK Häcken på sin fotbollsresa

Matt Walker har i vanliga fall årskort på Craven Cottage, där han följer sitt hjärtas lag, Fulham. Men säsongen 2017/2018 har han tagit tjänstledigt från jobbet som analytiker i London för att göra en speciell fotbollsresa – målsättningen är att bli den första någonsin som ser ligafotboll i alla 55 Uefa-nationer under en säsong. I kväll är han på plats på Bravida Arena för att bocka av Sverige på sin lista med att se BK Häcken–Hammarby.

– Jag läste en fotbollsbok om Lichtenstein för ett par år sedan och det var då jag fick idén. Nu har jag tagit tjänstledigt i 18 månader för att göra min ”research-resa”, som jag kallar den. Målet är att allt ska resultera i en bok, huvudsakligen om fotboll men också en reseberättelse från 55 olika länder, säger Matt Walker.

För att lösa logistiken är han tacksam över de ligor som är igång och spelar under sommarmånaderna. Matt har redan hunnit med Georgien, Island, Färöarna och Norge. När han i går lämnade London, var det starten på en femveckorsturné där han efter Hisingen och Sverige, ska se ligafotboll i Finland, Estland, Kazakstan, Ryssland, Vitryssland, Litauen och Lettland.

Att valet av match i Sverige landade på BK Häckens hemmamöte med Hammarby, har både logistiska och personliga skäl.

– Jag har ett tajt schema, så jag hade bara den här helgen att välja på i Sverige. Det enkla valet hade varit Djurgården, som också spelar i kväll, eftersom jag ska vidare till Finland sedan men jag fastnade för Häcken. Britter gillar generellt underdogs, mindre lag som utmanar storklubbarna. Jag ville gärna undvika de största städerna, folk brukar vara vänligare och mer tillmötesgående i mindre städer, säger Matt Walker.

I kväll laddar han upp med Häcken-fansen på supporter-puben Whoopsi Daisy. Även om fotbollen är anledningen till hans säsongslånga äventyr, är intresset för att träffa nya människor och se nya miljöer, lika stort som själva fotbollsmatcherna.

– Fotbollen är huvudgrejen, men genom den vill jag träffa människor och lära mig nya saker, få olika perspektiv i de olika länderna. I ett fotbollsperspektiv ser jag fram emot de stora ligorna – Tyskland och Spanien. Ur ett reseperspektiv ser jag fram emot de länder jag inte varit i tidigare: Armenien, Moldavien, Kazakstan, Albanien. Det blir intressant att jämför kvaliteten på fotboll och vilken stil på fotbollen som spelas i de olika länderna.

När BK Häcken och Hammarby möttes i fjol blev det två målglada möten och två Häckensegrar – 4–2, 3–2 – men Matt Walker tror på en målsnål kväll när Allsvenskan startar om efter uppehållet för U21-EM.

– Båda lagen ligger i mitten av tabellen och första matchen efter ett uppehåll brukar spelarna vara lite ringrostiga. Men jag har en kollega som hoppas på många mål i kväll! Innan jag tog tjänstledigt delade jag ut en Uefanation var till 55 kollegor och den vars liga bjuder på den målrikaste matchen, har jag lovat 55 pund, säger Matt och skrattar.

Följ Matt Walkers fotbollsresa genom Europa via hans hemsida: 55footballnations.com.

Huvudpartner

Officiella branschpartners