”Mötet är det viktigaste”

Martin Ericsson är en av de personer som arbetar med projektet Football Friday sedan i slutet av april.

– Projektet startade för några år sedan i Huddinge och strax därpå kom det till Göteborg. Hisingens FC tillsammans med Lundby Stadsdelsnämnd arrangerade den första kvällen under hösten 2016 i Lundbystrands inomhushall. Vi tycker projektet är både bra och viktigt och därför var det naturligt att gå in som medarrangör, säger Martin Ericsson som är en av många i föreningen som är involverade.

Hisingens FC startade sin verksamhet med uttalat mål att vara en social förening med stort samhällsansvar.

– Redan när vi startade föreningen var målet att vi skulle hitta en plattform och en mötesplats med syfte att ena Hisingen. Vi jobbade väldigt mycket med ensamkommande barn och ungdomar under 2015 då vi fick många nya invånare, säger en av Hisingens FC:s initiativtagare och grundare Govand Amin och fortsätter, vi vill bland annat jobba för att underlätta integration och via football Friday kan vi göra stor skillnad.

Målet med Football Friday är att hitta en mötesplats där ett deltagande inte är begränsat av religion, kön, etnicitet, ålder eller sexuell läggning. En fristad för den som vill träffa nya vänner.

– Även om det är fotboll vi huvudsakligen sysslar med så är det alla möten människor mellan som är det viktigaste. Här finns ett forum för alla att hitta sin trygghet och källa till glädje. Ibland har vi större publik än deltagare och det finns en stor poäng med det också, säger den forne kaptenen.

– Det vi sett under året är att intresset från flickor blivit större och det hoppas vi såklart fortsätter, fyller Govand i.

Flera olika organisationer har varit på plats för att informera om sin verksamhet. Bland annat har Rädda Barnen, Min Mic och Lundby Brandstation varit på plats under fredagskvällarna. På plats är spelare och ledare från Bollklubbens akademi och Hisingens FC.

– Vi tycker det är viktigt att våra unga spelare är med i dessa sammanhang och de har verkligen gjort det med både hjärta och passion. Tillsammans med sina ledare har de gjort det fantastiskt bra, säger både Govand och Martin.

Vårens aktiviteter har varit både lyckade och välbesökta men det finns utmaningar när vi startar upp verksamheten igen den 1 september.

– Vi behöver utveckla arrangemanget på olika sätt. Vår fina arena tillåter oss att tänka fritt när det gäller andra kringaktiviteter jämte fotbollen. Vi vill också få med oss fler organisationer, företag och föreningar. De vet att vi gör något som är bra för alla och då hoppas vi på att fler ansluter sig i någon form till projektet. Det ligger på oss att bli bättre på att kommunicera budskapet. Vi kommer också bli mer aktiva i dialogen med skolor och fritidsgårdar, säger Martin Ericsson och avslutar samtalet med att önska alla från 13 år varmt välkomna till uppstarten av Football Friday 1 september.

Men innan vi ses då på Bravida Arena skall vi njuta en skön sommar!

Huvudpartner

Officiella branschpartners