Rasmus Lindgren: ”Ta vara på varje minut”

När jag var 13 år och spelade i Landskrona Bois fick jag höra att vi skulle åka upp och spela Gothia Cup i Göteborg. Tre år tidigare hade jag varit uppe och följt min storebrors årskull som lyckades gå till åttondelsfinal men åkte ut mot ett lag från Argentina som hette Rosario Central.

Hela arrangemanget hade då gjort stort intryck på mig och att vårt lag nu skulle få åka upp och spela var så stort och jag såg fram emot det enormt mycket. Det var någonting spännande, äventyrligt men även lite skrämmande att få vara med i Gothia Cup. Tanken på att få möta lag från andra länder gav mig blandade känslor… Tänk om vi skulle få möta filmande italienare eller något afrikanskt lag där alla var snabbare och starkare än oss. Eller värst av allt, något lag från Brasilien där alla kunde dribbla som Ronaldo. ”Vi kommer få storstryk!”

Samtidigt var det kittlande att få se hur bra sådana lag skulle vara, och framförallt att få se hur bra vi skulle stå oss mot de lagen. Vi var ju trots allt ett av de bästa lagen i Skåne…

Det var dock inte bara fotbollen som Gothia Cup lockade med. Invigningen på Ullevi, som jag hade fått gå på några år tidigare, var fortfarande det största evenemanget jag hade besökt. Det var år 1994 och jag fick se de nyss hemkomna VM-hjältarna rullas in i cabriolet-bilar och hyllas under invigningen.

Att så många människor från så många olika länder samlades på en och samma plats var i mina ögon helt otroligt och det som gjorde tioårige Rasmus helt förstummad, var att alla i publiken fattade grejen med att göra vågen. Denna, i min värld, svenska uppfinning gjordes nu på ett fullsatt Ullevi av människor med alla möjliga nationaliteter!

Minnena från själva fotbollsmatcherna är lite suddiga men vi besegrade i alla fall ett tyskt lag i gruppspelet och, precis som brorsans lag, strandade vi i åttondelsfinal, mot ett lag från Stockholm som hette Inter Orhoy. Vi skyllde förlusten på att vi spelade på grus och att motståndarna var mer vana vid det underlaget… Men att få ha deltagit i Gothia Cup och erfarenheten att få vara med om något så stort, satte sina spår i mig och det är någonting jag aldrig kommer glömma.

Det är väldigt roligt att nu få se och följa Gothia Cup som åskådare och att som BK Häcken-spelare kunna följa och få en liten inblick i det hårda arbetet ”bakom kulisserna”. BK Häcken ska som arrangör vara väldigt stolta över att man år efter år anordnar turneringen och det är imponerande att se hur mycket och hur hårt jobb som ligger bakom!

Det är ett helt fantastiskt idrottsevenemang och att få se unga människor från alla världens hörn förenas med fotbollen som gemensam nämnare är verkligen något unikt och något som jag med vuxna ögon tycker är minst lika fascinerande som när jag var liten grabb.

Till alla er som ska spela, eller för den delen gå ner och titta på några matcher, denna vecka skulle jag vilja ge rådet att ta vara på varje minut och att verkligen njuta av att få möta och se lag från andra kulturer – och kanske till och med våga utbyta några ord med någon från ett annat land och höra deras tankar om att få komma till Göteborg och spela Gothia cup.

Minnen av matcher och resultat suddas ofta bort med tiden och istället är det sådana detaljer som lever kvar när ni som vuxna tänker tillbaka på Gothia Cup 2017.

/Rasmus Lindgren

Huvudpartner

Officiella branschpartners