Bröderna boll – fotboll dygnet runt

Ikväll är det dags för match mot IFK Norrköping. Joel och Adam Andersson – klubbens succétvillingar är givetvis med i truppen. Häng med på ett reportage, där bröderna Andersson berättar om hur det har varit – och är – att bo, leva och spela fotboll tillsammans, hela livet. 


Reportaget hemifrån Adam och Joel Andersson är hämtat från BK Häcken-tidningen som gavs ut förra veckan. 

De har följt varandras fotspår hela livet. Från knattar till division 2-spel i Västra Frölunda. Till BK Häckens akademi och slutligen, Häckens A-trupp. Häng med på ett reportage, där bröderna Andersson berättar om hur det har varit – och är – att bo, leva och spela fotboll tillsammans, hela livet.

I en lägenhet en långboll från Frölunda Torg, tar de emot mig. Det är onsdag, träningsledigt och tid för återhämtning i en matchintensiv period. Joel Andersson är först med att hälsa mig välkommen och tar direkt tag i en rundvandring i lägenheten. Joel och Adam har sina rum vägg i vägg och det som imponerar mest är bäddningen av deras sängar. Överkast och flertalet kuddar fint upplagda. Adam har gjort det något vassare än sin bror för dagen.

– Okej då, det kan jag köpa, säger Joel.

Vi slår oss ner i vardagsrummet. Det är hög tid att prata om tvillingarnas fotbollskarriär. Från starten i Västra Frölunda till i dag, fotbollsspelare på heltid i BK Häcken. Joel och Adam sätter sig ner med ansiktena mot varandra och har ständig ögonkontakt. De signalerar vem av dom som ska börja berätta, och den andra iakttar så att brodern inte säger något fel eller helt enkelt missar en viktig detalj, då är han snabb att fylla på. På frågan om det har funnits någon rivalitet mellan bröderna blir det extra påtagligt.

– Jag kommer ihåg att vi bråkade en gång, för att jag tog en straff mot Blåvitt i Kongahällacupen. Du började gråta, säger Adam.

– Jag började ju gråta för att jag inte gjorde mål, påpekar Joel snabbt. Det har aldrig varit att när vi spelat någon match, att den ena har blivit sur för att den andra har gjort det bättre – aldrig något sådant.

Det har alltid funnits en dialog mellan tvillingarna. Efter matcher och träningar kunde det ofta bli diskussioner och rådgivning, där den ena tipsade den andra vad han skulle tänka på. Att de är tvillingar, blev i det här fallet positivt. Men genom åren har Joel och Adam mer frekvent fått höra uttrycket “tvillingarna Andersson”. Som en person, i stället för Joel och Adam som två individer.

– Jag har inte tänkt på det så mycket egentligen, det har varit i perioder. Det har varit mest snack om tvillingarna Andersson som en person. Den frågan vi alltid har fått är vem som är bäst av oss. Jag vet att mamma och pappa har reagerat på det mer än vad vi har gjort, att andra ska se oss som två personer och inte en, säger Joel.

Joel och Adam valde i januari 2013, 17 år gamla, att lämna Västra Frölunda. A-laget hade åkt ur division 2 och de kände att det var dags för en ny utmaning.

BK Häcken och spel med akademin blev nästa stopp för bröderna, men det var långtifrån en spikrak väg till Bollklubben.

– Vi provtränade med Gais U19-lag och var även hos Blåvitt som hade inbjudningsträningar och sedan erbjöd plats i deras U17-lag, säger Adam.

– Men sedan ringde Tomas Andersson. Och då var han egentligen sist av alla att höra av sig. Alla Göteborgslag hade ringt och även Elfsborg. Men Tomas lyfte fram det bra och sedan var det egentligen klart. Vi åkte till GPA, han visade oss runt och vi skrev på direkt, säger Joel.

Utan att ha gjort en enda provträning skrev bröderna på och helt plötsligt förvandlades deras fotbollsmiljö från en klubbstuga på Ruddalen, till GPA:s moderna anläggning.

– Det var en helt annan grej. Det var stort. Planerna precis utanför, U17-, U19- och A-laget tillsammans. Med facit i hand var beslutet att gå till Häcken det bästa vi kunde ta, säger Joel.

Från spel i U-lagen till första träningen med A-laget gick det snabbt för bröderna. Joel var först. Redan vintern året därpå gjorde han sina första träningar med A-laget och fick dessutom följa med på försäsongslägret i USA.

– Det är klart att det var en stor skillnad att träna med dem. Samtidigt så vann vi allting med U19 det året, så det var inget dålig lag precis. Men det fanns många rutinerade spelare i A-laget då, så det var ganska tydligt att jag kom från de yngre leden, säger Joel.

Med tiden etablerade sig även Adam i A-laget och vintern 2015 skrev de på sina första A-lagskontrakt. Från att ha värvats som centrala mittfältare skolades Joel och på senare tid även Adam, om till ytterbackar. I dag andas tvillingarna fotboll tillsammans dygnet runt. Är de inte på GPA, är det på något sätt fotboll i deras huvud i antingen TV-spel eller lattjande hemma i Frölunda. En vacker dag kommer de att gå skilda vägar inom fotbollen, men det är inget som varken Adam eller Joel funderar över.

– Jag tror inte det kommer vara någon skillnad, det är inget jag har tänkt på. Jag har aldrig känt den känslan av att brorsan alltid är och ska vara där, säger Adam med instämmande från brorsan.

 

Andra framgångsrika idrottstvillingar
Samuel och Simon Gustafson, fotboll.
Daniel och Henrik Sedin, ishockey.
Frida och Elin Eldebrink, basket.
Susanna och Jenny Kallur, friidrott.
Henrik och Joel Lundqvist, ishockey.

Tvillingduellen
(Vi lät Joel och Adam göra upp. * betyder att frågan gav en het diskussion mellan tvillingarna)
Vem är bäst på att laga mat? Adam.
Vem tog körkort först? Adam.
Vem är mest fåfäng? Joel.
Vem är tröttast på morgonen? Joel.
Vem är sämsta förloraren? Adam.
Vem har bäst musiksmak? Lyssnar på samma.
Vem får oftast som han vill? Adam.
Vem är bäst på Fifa? Joel.
Vem är smartast? Joel.*
Vem är mest allmänbildad? Adam.*
Vem flyttar hemifrån först? Joel.
Vem går oftast ut med hunden? Varannan gång.

 

Text och foto: Martin Laanemets

Huvudpartner

Officiella branschpartners