Storförlust mot AIK

BK Häcken fick på söndagseftermiddagen se sig besegrade på Bravida Arena – och det rejält. AIK tog hem segern med hela 6–1 och reser hem till Solna med tre poäng. För Häckens del gäller det bara att direkt glömma och gå vidare. 

Matchen började trevande denna soliga höstdag på Bravida Arena. Bortalaget var bollförande inledningsvis, men Bollklubbens försvar stod emot bra. Efter att den halva första halvleken var spelad skulle det dock rassla till rejält i nätet bakom Peter Abrahamsson.

När Per Karlsson nickade in 0–1 efter 24 minuter fick Häcken en mardrömsstart på matchen. Men det var – dessvärre – bara början. Karlssons mål, som kom till efter en hörna, startade en 13 minuters målkavalkad på hela fem mål. Dessvärre för Häckens del, skedde fyra av dessa fem mål bakom Peter Abrahamsson.

Daniel Sundgren fick ostört nicka in 0–2 efter ett fint inlägg av Stefan Ishisaki. Nicolas Stefanelli kunde sedan öka på gästernas ledning till 0–3 minuterna senare när han ensam i boxen förvaltade ett taffligt försvarsspel från Häcken.

Nasiru Mohammed gav Bollklubben en strimla hopp när han fint reducerade till 1–3 i den 36e matchminuten. Dessvärre släcktes hoppet direkt. Rasmus Lindkvist satte 1–4 med ett fint volleyskott och jublet efter reduceringsmålet fastnade i halsen hos Häckenanhängarna.

– Vi gör en fruktansvärt svag första halvlek och redan från avspark känner jag att vi hamnade helt snett. Vi var inte alls där i början. Vi möter ett AIK som spelar med tydliga wingbacks och tre centrala mittfältare och två forwards. Man får ut extremt mycket av det och har man spelare i bra form och en frejdighet så har man spelbredd och speldjup. Gör motståndarna de rätt och systematiskt och som AIK gör ikväll, så kan vi konstatera att den insatsen AIK gör idag är mer eller mindre facit till den playbooken, säger Mikael Stahre.

Den andra halvleken talade Mikael Stahre om att laget skulle göra baspaketet bättre, vilket också syntes i inledningen. Bollklubben tryckte upp laget och skapade några målchanser, men sedan släcktes definitivt det lilla hopp som Häcken hade. Två drömmål av Daniel Sundgren och Rasmus Lindkvist förkunnade en 1–6-seger till AIK och den sista kvarten på Bravida spelades bara av.

– Vi gör många tekniska misstag. Vi kommer inte in i press, vi får inte tag i bollen. Det finns möjligheter, men vi har alldeles för dålig teknisk kvalité. Vi får ingen rytm, det blir inte bra anfallsmässigt och inte bra försvarsmässigt. I kombination då med att AIK är kliniska så vet vi varken fram eller bak under ett tag, säger Mikael Stahre.

För Mikael och hans ledarstab blir nästa huvuduppgift att få spelarna att glömma den här storförlusten och jobba vidare. Laget är i allra högsta grad med i kampen om Europaplatserna och för Mikael gäller det, att under morgondagen, hitta ut på rätt väg igen.  

– 1–6 är absolut inte acceptabelt. Jag har nog som allsvensk tränare aldrig släppt så många mål.. Utmaningen nu blir inte att analysera denna match, utmaningen nu blir hur man angriper morgondagen. Vi ska spela fem matcher till och är fortfarande med i toppskiktet. Vi kommer att jobba med helheten i veckan. Vi har en tendens att bli ännu skarpare när man har förlorat och det kommer jag att vara, säger Mikael och fortsätter:

– Imorgon när spelarna kommer så gäller det att ha någon form av väg. Ibland efter matcher är det bara att trycka gasen i botten och köra vidare på motorvägen, ibland blir det att man ska hitta rätt på en snirklig bergsväg och imorgon blir det viktigt att hitta en väg och snirkla sig vidare.

Huvudpartner

Officiella branschpartners